Migająca kontrolka ręcznego hamulca
-
Od dwóch dni po włączeniu zapłonu czy też uruchomieniu miga kontrolka hamulca ręcznego, płyn hamulcowy jest n normie, wyłącznik ręcznego jest sprawny ,co może być przyczyną migania kontrolki?
-
Zobacz stan klocków hamulcowych bo mogą być dojechane mocno. Bo w niektórych wersjach był czujnik zużycia klocków hamulcowych.
-
Moja faba nie ma czujników ,tarcze i klocki wymienione latem
-
a szczęki ??
miałem też problem z kontrolka ręcznego, i szczęki były już zajechane. -
a poziom płynu hamulcowego
-
wg mnie tak jak kolega pisze wyżej - sprawdź poziom płynu hamulcowego i w miarę możliwości szczelność układu.
-
a jaj mam pytanie - w jaki sposob oceniles ze wlacznik hamulca recznęgo jest ok ? przy dźwigni ręcznego jest jeszcze czujnik - może mu cos dolega ?
-
Czasami lubi się podwiesić czujnik w zbiorniczku płynu hamulcowego. Można by odpiąć wtyczkę od czujnika w zbiorniczku płynu hamulcowego i przekręcić kluczyk w stacyjce. Jeśli nic nie będzie mrugać to czujnik nawalił.
Ewentualnie jeszcze ten czujnik przy dźwigni ręcznego jak sprawdziłeś, bo jego najlepiej miernikiem zbadać czy łączy i rozłącza styki. -
Z tymi zjechanymi szczękami hamulca mieliście rację , płyn był ale widocznie za mało po dolaniu do pełna miganie ustąpiło .
Odnośnie szczęk ,wymieniałem latem( po raz pierwszy od nowości) co prawda bębnów nie przetaczałem pewnikiem przyczyną szybkiego ich zużycia były rysy na bębnach lub jakość szczęk.
Jak się wymienia szczęki to bębny trzreba obowiązkowo przetoczyć ? jak robicie? -
to zależy od stopnia zużycia czy posiadają rysy oraz przetoczyć w zależności od głębokości rys tak aby zachowana była odpowiednia średnica wewnętrzna.
-
To cacy że problem zzlokalizowany