Tarcze i klocki - temat zbiorczy
-
bastek016 a używałeś tych tarcz? jeśli tak to jak wrażenia, bo ja nie słyszałem zbyt wielu przychylnych opinii o nich, ja obecnie na komplecie TRW
Tarcze:
http://www.iparts.pl/czesc/tarcza-hamulcowa,skoda,fabia-6y2-1999-08-2008-03,1-4-tdi-80km,106-4383-19226-100032-0-161-df2803.html<!-- m -->Ktoś z tego forum doradził mi wybór i jak do tej pory jestem bardzo zadowolony, chociaż pokonałem na nich dopiero niespełna 10k km ale widać, że wytrzymałe części.
-
od czasu do czasu piszcza mi klocki jak jest rozgrzany samochod
wiecei moze jaki powód? -
A ja mam pytanie do użytkowników tarcz i klocków TRW czy taki zestaw jest dobry i czy nie piszczą hamulce,bo gość z hurtowni mówił mi że będą piszczeć i nie wiem co robić.
-
[quote="Nydijako"]od czasu do czasu piszcza mi klocki jak jest rozgrzany samochod
wiecei moze jaki powód?[/quote]
Powod jest zawsze ten sam - wibracja.
Chcesz to zmienic czy polubic? -
[quote="TOM16V"]A ja mam pytanie do użytkowników tarcz i klocków TRW czy taki zestaw jest dobry i czy nie piszczą hamulce,bo gość z hurtowni mówił mi że będą piszczeć i nie wiem co robić.[/quote]
Kupic, zalozyc i wyprobowac samemu.
Po dotarciu oczywiscie.
Ne ma sensu w wyciaganiu wnioskow z zachowywaniu sie hamulcow zaraz po ich wymianie.
I gdy beda piszczec, wyjmiesz, wezmiesz pilke do zelaza i rozdzielisz materiál frykcyjny na 2 polowy.
Zostaw okolo 1 mm materialu nad zelazem nosnym.
W ten sposob beda na klocku 2 czesci materialu zamiast jednej. Wiec i wibracje mniejsze o polowe. -
Człowieku piszesz tu jakieś dyrdymały w ogóle nie na moje pytanie,za takie odpowiedzi dziękuję.Niech wypowie sie użytkownik tarcz i klocków TRW po wymianie nie dawnej czy ten zestaw jest ok i nie piszczy.
-
Kolega Tonda ma trochę racji. Kupić i spróbować samemu.
Osobiście polecam trw.
Miałem w fabce, sprawowały się dosyć dosyć.
Ważne by były "z legalnego" źródła co nie trafisz na podróby.
Po montażu dobrze odtluscic. -
A jak stwierdzić naocznie że to podróbka ,a jak oryginał TRW wygląda???
-
Ori są z Gliwic a podróbki są z nie wiadomo kąd mogą być nawet z Chin <!-- s:) -->
-
Tom, prawdę powiedziawszy, różnice byś na pewno zauważył gdybyś miał 2-3 szt lub więcej.
Nasłuchałem się i naczytałem, ze podrabiane są prawie wszystkie części, wiec do końca pewności nie mamy co z jakiego źródła pochodzi.
W przypadku łożysk, obydwa pierścienie powinny mieć cechy producenta a podroby mają albo na wewnętrznym, albo na zewnętrznym. To wiem.
Lepiej kupować części u sprawdzonych dostawców niż najtaniej na alle... -
Masz racje Kapi. Ale aleee nie jset takie tanie . W sklepie zdrza się w miarę często kupić w tej samej cenie lub taniej <!-- s:) -->
-
Czy jest na forum ktoś, kto miał kiedykolwiek klocki hamulcowe takiego producenta [url]http://www.iparts.pl/producenci/denckermann,186.html[/url]? Cenowo wypadają całkiem nieźle, pytanie tylko jak z jakością? Ja osobiście nie znałem wcześniej takiej marki ale mechanik podczas przeglądu wspominał mi, że to niemiecka firma robiąca całkiem dobre części.
-
Firma albo pakowacz, to są 2 różne aspekty.
Nie znam ich, ale jeśli mechanik daje gwarancje i go znasz na tyle by zaufać - możesz się skusić.
Najwyżej jak będzie się cos działo to z gwarancją nie powinno być problemu.
Tylko niech ON (mechanik) kupi te części a Tobie da gwarancje na części i robotę. -
Tak jak napisał [b]Kapi[/b] niech mechanik kupi i założy wtedy to on odpowiada za części.
W moim autku pytałem jakiś czas temu, to klocki ORI z czujnikiem to koszt 155zł.
Gwarantuję Ci, że wytrzymaja dłużej.Obecnie mam Ferodo i to mogę polecić.Przekulałem już trochę, ale jakoś wielce się nie zużyły i nadal dobrze działają. Z tego co mi wiadomo to fabrycznie też je wkładają.Poszukaj sobie wśród tych:
http://www.skodasklep.pl/wyszukiwarka_skoda.php?srch_marka=SKODA&marka=22&nr=&nazwa=klocki+hamulcowe<!-- m --> -
Tak, w OII tez miałem ferodo fabrycznie.
Klocek z czujnikiem jest na jednym kole - lewy przód.
Jeśli tam nie masz kabla wtedy parę zł zaoszczędzisz.
Do F1 stosowalem tez TRW. -
Kiedyś miałem jakieś zamienniki tarcze i klocki razem z klockami zajechały się tarcze.Masakra.
-
Klocki TRW w nowych Skodach w salonie widziałem niejednokrotnie Szczególnie łatwo je dostrzec przy alufelgach o rzadkim żebrowaniu... <!-- s;) -->
Ja z całą pewnością nie polecam tarcz ATE. Miałem w F1 i krzywiły mi się dwukrotnie - bez żadnego konkretnego powodu. Może źle trafiłem - nie wiem. Sądzę, że teraz stawiałbym jednak na "oryginały" :chytry:
-
Jacku a to dziwna rzecz z ATE, ja korzystam z tych tarcz we wszystkich swoich autach i nie narzekam, nigdy nie było żadnych przygód z nimi.
-
Panowie, czy ktoś Was zakładał do Skody lub innego auta jakie macie w posiadaniu [url=http://textar.com/samochody-osobowe/textar-epad/?lang=pl]klocki firmy Textar z serii Epad[/url]? Nie są tanie (do Fabii kosztuję ok. 300 zł), ale bardzo jestem ciekawy opinii kogoś to zdecydował się już wcześniej na ich zakup <!-- s:) -->
Ogólnie rzecz biorąc marka Textar jest mi znana i nie mam żadnych wątpliwości czy iść w Textara czy nie... bardziej się zastanawiam czy warto ryzykować wyraźnie większy wydatek jaki należałoby ponieść w związku z zakupem klocków Epad. Przede wszystkim chodzi mi o to jak one się zachowuję w codziennej eksploatacji, czy rzeczywiście produkują mniej pyłu oraz... jak wygląda ich skuteczność działania - czy odczuwalne są jakieś różnice (in plus lub in minus) względem klocków konwencjonalnych.
-
Miałem textar-Y w Octavia II. Ale nie pamietam typoszeregu.
Średnie pylenie
Po kilkukrotnym hamowaniu nie zauważyłem spadku skuteczności.
Przy zakupie ważne jest źródło gdyż są podrabiane.
Ogólnie - polecam.tapatalk