[F1] 1.9 tdi dymi przy gwaltownym dodaniu gazu
-
Witam, jak dodam gazu do konca od razu to dymi straszliwie ze nic nie widac na ulicy, jesli jednak dodaje powoli do odcinki to nie dymi, czemu tak jest ? Moze to byc przez filtr powietrza lub nieszczelnosc w rurze od filtra powietrza ?
Samochod mimo dymienia ma moc
-
Jaki kolor dymu?
-
siwy,
aha stan oleju jest minimalnie wiekszy niz powinien byc
-
Płyn chłodzący klarowny, nie ubywa?
Na odpalonym silniku przy zdjemowaniu korka nie widać nadmiernego ciśnienia?
Na korku nie ma osadu?
-
jest ok, nie gotuje sie odpala od razu
-
A styl jazdy na ogół jaki jest? może nazbierał wody do wydechu przy jeździe emeryckiej...
-
samochod praktycznie stal, raz w tygodniu sie nim gdzies przejechalem,
faktycznie w wydechu nazbierala sie woda, wyplulo troche podczas gazowania na chodnik..jak nim troche pojezdze to minie ?
-
Jak olej jest w porządku i trzyma stan i jak w płynie nie ma oleju to ja bym nie panikował tylko auto przegonił. Skoro nie łapie ciśnienia w wodzie i wody do oleju uszczelka powinna być cała.
-
może to też być wina paliwa.
-
ewentualnie co mi jeszcze przyszło na myśl to wtryski
-
wtryski wymienione na nowe 3 miechy temu
-
[quote="gtsunamim"]wtryski wymienione na nowe 3 miechy temu[/quote]
Nie wtedy się zaczęło?
-
no nie, zaczelo sie w sumie chyba po dolaniu oleju, chyba po prostu postaram sie troche spuscic bo jes tz 5 mm ponad wskaznik dolane
-
[quote="gtsunamim"]no nie, zaczelo sie w sumie chyba po dolaniu oleju, chyba po prostu postaram sie troche spuscic bo jes tz 5 mm ponad wskaznik dolane[/quote]
nie chce cie straszyć, ale stan oleju ponad stan nie jest dobry dla diesla.
na YT są filmiki jak auto dostaje zapłonu "nad tłokiem" i tego już nie wyłączysz ....
z nadmiaru oleju robi się mgła olejowa, a wysoka temp doprowadza do samozapłonu oleju - tej mgły w połączeniu z powietrzem..... reszte sobie dopowiedz / dopisz... -
jutro kumpel spusci mi troche oleju zobacze co wtedy sie bedzie dzialo
-
[quote="kapi"]auto dostaje zapłonu "nad tłokiem" i tego już nie wyłączysz ...[/quote]
silnik potrafi złapać na chwile kilkanaście tysięcy obrotów na minutę - jak to się kończy łatwo przewidzieć.
-
no dobra rozumiem ale jak spuszcze olej to bedzie ok, chyba silnik nie zepsul sie od czegos takiego nieodwracalnie, przejechalem dokladnie 100km z zawysokim stanem oleju
?
-
Powinno być ok, tylko nie rozumiem po co na wolnych obrotach gwałtownie wciskać gaz do oporu tak się nie wkręca TDI na obroty, gaz ma być dodawany płynnie.
-
Mirku - jak robisz logi dynamiczne to tak jest - od 1500 obr. - pedał w podłoge i wio ... do 3500-4000.
w przeciwnym razie albo sprzęgło, albo dwumas dostaje po du*ie. ( zależy czy jest 2-mas w tym aucie - bo z opisu kolegi wnioskuje że ma HTP <!-- s;) --> ) -
Wiem widziałem w opisie ma HTP, ale w tytule dał TDI więc sądzę, że w czyimś imieniu pisze.