[F1] Czy też mieliście olej 5w50 w SDI?
-
Czy podczas, gdy serwisowaliście jeszcze auto (bądź robicie to nadal) w ASO Skody mieliście wasze SDI zalewane olejem Mobil1 5W50?
Ja do tej pory tak. Cały czas na 5W50.
Teraz chcę wlać Valvoline DuraBlend Diesel 5W40, ale nie wiem czy do końca mogę. -
Ale dlaczego chcesz zmieniać olej? Ten olej jest wysokiej klasy i spełnia wymagania Twojego silnika.
-
wiem, że spełnia wymagania, ale kupiłem okazyjnie świeżutkiego Valvolina, który oczywiście spełnia normę 505.00 i 505.01, tylko, że on jest 5w40, a tamten mobil lany przez serwis miał 5w50.
-
Wątpię, żebyś odczuł różnicę pomiędzy w40, a w50 w oleju. Teoretycznie w50 przy bardzo wysokich temperaturach i ostrej jeździe zapewni lepszą ochronę silnika.
1.9SDI raczej się jeździ spokojnie więc mu to nie grozi. Lej śmiało. -
Kolego, ja lałem od początku Mobil 1 0W40 i nie było żadnych problemów. Wujek (poprzedni właściciel) od zakupu lał ten sam olej więc nie zmieniałem. Grunt to systematyczna wymiana oleju i filtrów Na tym Mobilu bez żadnego kręcenia zapalał przy -24 st. C <!-- s:) -->
-
Bo to 0W-40 więc nawet przy ekstremalnie niskich temperaturach będzie płynny i rozruch będzie bardzo łatwy.
A kolega się pyta o olej 5W-40 <!-- s:) -->