[F1] głośna jazda - wina opon czy ??
-
Witam
Zauważyłem ostatnio że podczas jazdy robi się dość głośno. Myślałem że to opony ale chyba nie bo wcześniej to nie występowało.
Co może być przyczyną?? -
np. łożyska
przyczyn może być kilka w sumie <!-- s:) --> przeszukaj forum, a napewno znajdziesz troche wiecej info -
może po zmianie opon na zimowe?
Jeśli podniesiesz auto na lewarku i zakrecisz kołem to powinieneś usłyszec głosną prace łozyska.
Ja własnie zaraz ide wymieniać u siebie łozyska z tyłu.. koszt jednego to około 200zł z FAG'a. W fabii łozysko jest razem z piastą. -
opony mam uniwersalne i jakoś teraz zaczęły hałasować i to raczej nie jest zależne od tego że mokra nawierzchnia
jeżeli chodzi o wymianę łożyska czy waszym zdaniem jest to trudne do wymiany -
[quote]jeżeli chodzi o wymianę łożyska czy waszym zdaniem jest to trudne do wymiany[/quote]
Nie, nie jest to trudne.
Ściągasz koło, ściągasz bęben (jeśli nie idzie to musisz popuścić linki hamulca ręcznego lub samoregulację w bębnie), odkręcasz nakrętkę od łożyska (klucz 30 mm dwunastokątny) ściągasz piastę, czystą szmatką czyścisz czop, nakładasz nową piastę, dokręcasz nakrętkę, wciskasz dekielek, zakładasz bęben, zakładasz koło... i koniec! -
a czy objawem awarii łożyska może być tarcie przy skręcaniu jak metal o metal??
czy to raczej klocki jednak to prędzej występowało by przy hamowaniu a tu chodzi o skręty -
[quote="Switala18"]a czy objawem awarii łożyska może być tarcie przy skręcaniu jak metal o metal??[/quote]
Jeśli skręcasz kołami (najczęściej w czasie manewrów parkingowych) i słychać taki turkot, to masz do wymiany łożysko McPhersona.
-
[quote="rufus"][quote="Switala18"]a czy objawem awarii łożyska może być tarcie przy skręcaniu jak metal o metal??[/quote]
Jeśli skręcasz kołami (najczęściej w czasie manewrów parkingowych) i słychać taki turkot, to masz do wymiany łożysko McPhersona.[/quote]
Jeśli byłoby to łożysko słychać buczenie i słychać przeważnie cały czas wraz ze wzrostem prędkości coraz głośniej.
-
[quote="nicram"]Jeśli byłoby to łożysko słychać buczenie i słychać przeważnie cały czas wraz ze wzrostem prędkości coraz głośniej.[/quote]
u mnie powyżej 130km/h przestawało buczeć <!-- s:D -->