Jaki wybrac silnik?
-
Witajcie chcialbym sie Was poradzic jaki silnik jest najbardziej odpowiedni do Skody Fabii.Skoda ma sluzyc jako typowo miejskie auto i bardzo fajnie gdyby bylo ekonomiczne.Co sami byscie wybrali?Prosze o pomoc w tym temacie.Pozdrawiam.
-
Skoro autko ma jeździć głównie po mieście to nie sięgałbym po silnik z turbinką czyli 1,9 TDI. Jeżeli chodzi o ekonomikę, żywotność, niezawodność i osiągi się nie liczą to 1,9 SDI bym polecił <!-- s:) --> Benzyniaczki mimo że mają małe pojemności to palą dość sporo chyba że pokusiłbyś się o LPG.
-
Wlasnie tez tak myslalem,ze diesle raczej odpadaja.Pozostaja benzynowe i tu musze sie rozeznac w temacie.A LPG niestety odpada,poniewaz w Danii nie jest dostepne.
-
No to bierz tego 1,9 SDI to jest diesel, a pali tyle co nic Benzynowe dość sporo palą jak wspomniałem zwłaszcza w ruchu miejskim, a ten czy trasa czy miasto pali podobnie mało <!-- s;) -->
-
Wlasnie sprawdzam auta z silnikiem SDI i szok.Na oficjalnej stronie Skody jak i w uzywanych nie ma silnikow SDI.dostepne sa tylko benzyna,TSI i TDI.Czy to mozliwe aby w Danii wogole ten silnik sie nie pojawil?Ciekawe jak w innych krajach?
-
Ty chcesz kupić F2, czy F1 ????
-
Bardziej podoba mi sie F1 i najlepiej nie starsza niz 3lata.
-
[quote="dr O."]Skoro autko ma jeździć głównie po mieście to nie sięgałbym po silnik z turbinką czyli 1,9 TDI. Jeżeli chodzi o ekonomikę, żywotność, niezawodność i osiągi się nie liczą to 1,9 SDI bym polecił <!-- s:) --> Benzyniaczki mimo że mają małe pojemności to palą dość sporo chyba że pokusiłbyś się o LPG.[/quote]
ja mam 2.0 w benzynie i palenie w cyklu mieszanym to 8.1 litra i jakos niechce sie pakowac w gaz
-
[quote="maciek_UTG"]
ja mam 2.0 w benzynie i palenie w cyklu mieszanym to 8.1 litra i jakos niechce sie pakowac w gaz[/quote]no to właśnie sporo w porównaniu np do SDI, ale patrząc z drugiej strony 1,4 pali w mieszanym nie wiele mniej niż Twoje 2.0
-
[quote="dr O."][quote="maciek_UTG"]
ja mam 2.0 w benzynie i palenie w cyklu mieszanym to 8.1 litra i jakos niechce sie pakowac w gaz[/quote]no to właśnie sporo w porównaniu np do SDI, ale patrząc z drugiej strony 1,4 pali w mieszanym nie wiele mniej niż Twoje 2.0[/quote]
na trasie przy włączonym tempomacie 130km/h spokojnie w 7 sie zamykam <!-- s:) --> a pod noga jeszcze troszke mocy zostaje
-
Silniki SDI byly produkowane w F1 i zostaly wycofane,dobrze przeczytalem?
-
no tak, ale autko ma być użytkowane w mieście. SDI w takich warunkach nie spali więcej niż 6 litrów ropy, gdzie spokojnie można w mieście spalić 5 jak ktoś w miarę rozsądnie jeździ <!-- s:) -->
Z tego co się dowiedziałem to do 2005 r. były.
-
Zona uparla sie na 3letnia a wogole to nie moge nawet znalezc zadnej Skody z SDI.A co sadzisz o TDI 1.2 ?
-
chyba 1.4 TDI miało być Wiesz jeśli to do miasta to trochę turbinka dostanie po tyłku na tak krótkich odcinkach generalnie nie służy jej takie użytkowanie, ale wiele ludzi jeździ więc czemu nie Ja bym jednak do miasta szukał benzyny w takim wypadku skoro nie może być SDI. Zasze możesz kupić jej SDI i powiedzieć że ma 3 lata <!-- s:) -->
-
Powiem Ci,ze bardzo trudno znalesc Fabie SDI.Moze rzeczywiscie to dobre silniki.Na blisko 100 ofert znalazlem tylko 3 auta.Rocznik 2003 i 2004 a przebieg 105tys. 214tys.i 159tys
-
ciężko je dostać, bo to bardzo dobre silniki są. Przebiegi robią po 500 tys i dalej jeżdżą bez zarzutów więc ludzie nie chcą się ich pozbywać.
-
Trzeba sukać znalezienie mojego SDi zajęło mi około pół roku, są głównie z dużym prebiegeim jak napisałeś, ale trafiaja z małym trochę cierpiwości jak koniecznie chcesz już SDI.
-
Jakbyś chciał F2 to polecałbym ci do miasta 1,2 htp 70KM do spokojnej jazdy. Spalanie masz jak wejdziesz na moją historię w otomoto - dane z tankowania do 1 odbicia do pełna.
Max na mieście spalił mi na razie 7,6 l/100 km, jazda typowo miejska, korki dojazdy po 3 km.
[b]Są to wskazania z komuterka, ale niewiele odbiegają od rzeczywistych sądzę, że maks 0,1-0,2 może być więcej.[/b]
| | \/
Po przejechaniu 12 km (nagrzaniu się silnika) spalanie przy spokojnej jeździe na poziomie 5,9 - 6,5 l/100 km - zależy od ilości przejechanych kilometrów i zagęszczenia ruchu na drodze.
Na trasie na odcinku do 30 km udało mi się zejść na dotarciu do 4,9 l/100 km cieszynka i A1, spokojna jazda bez klimy. Z klimą na dłuższej trasie spalanie na poziomie 5,1 - 5,2 l/100 km jazda do 130 km/h.
Są to wskazania z komuterka, ale niewiele odbigają od rzeczywistych sądzę, że mak0,1-0,2 może być więcej.
-
Patrzylem na nowa Skode silnik 1.2 70KM Ambiente ale cena to prawie 97tyś.Fakt,wyposazenie jest super i gwarancja wiec bede sie jeszcze zastanawial.Zobacze za dwa miesiace jak cena bedzie wygladac chyba,ze wczesniej trafie jakies SDI.
-
[quote="Stanislawski"]ale cena to prawie [b]97tyś[/b][/quote]
chyba koledze coś na klawaiturze źle wskoczyło ....chyba że to był Superb ale nie z tym silnikiem - to zwracam honor.
SDI nowego nie uświadczysz - EURO5 go zabiło.