[F1] Złącze elastyczne pytanie
-
Witam wszystkich Klubowiczów. Mam pytanie dotyczące złącza elastycznego zaraz za katalizatorem. Zdjęcie poniżej:
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRWyorAXO22JnCJa7lcdNnEkVCr6P2ss-0a9AlU6042wLTFNjP4<!-- m --> Otóż z powodu korozji odpadł od niego metalowy oplot widoczny na zdjęciu. Po zdjęciu go został sam ,,kaloryferek'' i tu moje pytanie czy element nadaje się do wymiany czy można jeździć bez tej siateczki ochronnej?? W warsztacie koleś twierdził,że musi być. Akurat wymieniałem wydechy i nie wiem czy chciał naciągnąć na wydanie kasy czy miał racje.Dodam,że jeżdżę już tak drugi miesiąc.Orientacyjny koszt części jakieś 80zł. Pozdrawiam -
Za jakiś czas się po prostu rozciągnie za bardzo od drgań silnika i pęknie.
-
Dzięki wielkie za odpowiedź. No cóż jednak wymiana
-
http://allegro.pl/zlacze-elastyczne-tlumika-skoda-fabia-1-2-nowe-i1883173500.html<!-- m -->
Tutaj znalazłem przypadkowo nowe złącze. Mam nadzieję, że się przyda, chyba że już zakupiłeś
-
Wielkie dzięki Tofik,no jeszcze nie zamawiałem,a w ogóle to muszę najpierw zobaczyć czy ten element jest wymienny czy trzeba ciąć bo na schematach z silnika 1.4 wygląda tak jakby na stałe był wkomponowany. Mam nadzieję,że samemu a się to wymienić...
-
a nie ma tak, że to złącze jest mocowane na zaciskach :?: <!-- s:?: -->
-
[quote="fafikoss"] Mam nadzieję,że samemu a się to wymienić...[/quote]
Ja u siebie to robiłem co prawda silnik 1.4 w każdym razie jak masz boscha to zdemontujesz i potniesz, a nową siatkę trzeba wspawać.
-
Tak właśnie coś czułem, że to byłoby zbyt piękne żeby tylko wsunąć zakręcić i po sprawie Robert albo Mirek nie macie pożyczyć palnika bo bez niego się nie obejdzie
-
Nie mam palnika, ale za wspawanie zapłaciłem u blacharza 30zł, zmontowałem wszystko sam.
-
Ok,pozdrawiam <!-- s:) -->
-
Mam podobny problem z złączem elastycznym i muszę go wymienić, jako że nie mam możliwości dostępu do spawarki chciałbym się zapytać czy można zlutować to za pomocą palnika propan butan + np lut AlumWeld (topienie przy 400 stopniach) będzie to trzymało?