[F1] Rurka odmy
-
Witam. mam problem z rurka odmy. Wiosna była czyszczona z masełska bo była tak zapchana że zaczeło mi wyganiac na potęge olej przez uszczelke misy olejowej. Teraz znów mam to samo . Jeżdze codzirnnir ok 12 km czyli silnik ma czas sie dobrze rozgrzać. płynu nie ubywa. czy ktos miał taki problem z silnikiem 1,4 16V 75KM??
-
Jak jeździsz tylko 12km dziennie to silnik nie zdąży się jeszcze dobrze rozgrzać i już go gasisz.
A czy na korku wlewu oleju też masz masło?
Czyli rozumiem, że płynu chłodniczego oraz oleju nie przybywa i nie ubywa? Tak? -
na korku śladowe ilości . Płyny nie ubywa, olej ubywa bo zaczeło go wyganiać przez uszczelke misy olejowej
-
Masło na korku będziesz miał jak jeździsz właśnie na krótkich odcnkach, wew. silnika skraplają się min. ilości wody jak jest zimno potem miesza się to z cząstkami oleju i stąd masz masło, kolejna przyczyna to uszkodzona uszczelka pod głowicą, na Twoim miejscu zacząłbym od wymiany uszczelki pod miską olejową. Nasępnie uzupełnij olej do odpowiedniego poziomu i obserwuj co dalej.
-
Uszczelka misy - silikon- była zmieniona wiosną bo było to samo co teraz.
auto mam od marca, patrzylem na forum polo i chyba TTTM <!-- s:| --> -
Każdy wyciek oleju jest do usunięcia, nie może tak być, że TTTM.
-
chodzi mi o zapychajaca sie rurke odmy w silnikach vw , zima podobno wszystko to może zamarznąc <!-- s:( -->
-
A można prosić o foto lub łopatologiczny opis, która to rurka. Też bym sobie profilaktycznie wyczyścił.
-
Z tego co mi wiadomo to problem z zamarzaniem był u dołu silnika weww. misy olejowej na tzw. smoku (chyba to się nzywa).