CB Radia
-
[b]Lucas76[/b], w mieście bedziesz mieć ok. 10km bo są zakłocenia a poza miastem max. 20km to bardzo dobrze ale 100km? To się jeszcze nie spotkałem, to jak stacja bazowa hehh
-
co do tych 100 km, to było w tamtym roku, często zdazało mi sie rozmawiać z Suszcem (ok 60 km ode mnie), potwierdzona łączność z Wisły do Gliwic...
a największa ciekawostka to krótka rozmowa z mobilem w Dreźnie....(wiem, ze brzmi to dziwnie) ale te łączność są w stanie potwierdzić 4 stacje bazowe i dwie mobilowe.... -
cóż.....troszkę więcej niz 4W.... :super: <!-- s:super: -->
-
i się wydało że na modowanym radyjku tyle osiągasz
-
generalnie nic w radiu nie grzebałem, był taki okres kiedy prawidłowo zestrojona antena (#20 - 1,0 SWR) moc wychodziła około 6 W. do dzis dnia nie wiem co było powodem (jakkolwiek dobrym), ale po ostatnim czyszczeniu podstawy magnetycznej (DV120) moc wróciła do normy.....generalnie w górach nie byłem w oststnich miesiącach i nie miałem możliwości sprawdzić łączności....ale w najbliższym czasie cos wymysle....
-
witam takie mam pytanie czy ktos bawi się w coś wiecej niz podstawowa 40stka np. wstęgi dodatkowe 40stki "0"/"5" jak coś chętnie poznam i porozmawiam na ten temat trochę <!-- s:) -->
-
w alanie 48 muliti wszystko można zrobić samemu <!-- s:) -->
-
trochę odgrzeje temat zważywszy na panującą aurę za oknem <!-- s;) -->
President wypuscił ostatnio ( przynajmnej na stronie napisane jest 'nowość') radio TEDDY.
[url=http://www.president.com.pl/teddy_asc,126637,2.html]PRESIDENT TEDDY[/url]
Obecnie jest wg mnie w super promocji jak na strone internetową, radio jest ciekawe i małe ( ana alle** nawet można znaleźć taniej).I teraz pytanie do Was, czy ktoś z Was już je testował? jakie opinie? I drugie pytanie. Jaką do niego najlepiej antenę? Przeglądając temat na forum i troche w necie zastanawiam się nad ML-145 SIRIO lub PRESDIENT MISSOURI bodajże 72cm. W drugiej opcji są 2 podopcje które również sprawiają mi kłopot ponieważ jest wersja export i nie-eksport. Którą z nich (3) wybrać? A może coś zupełnie innego?
Dodam że najczęściej jeżdżę w stolicy, ale czasem wybiorę się w stosunkowo długą trasęPomóżcie niedoświadczonemu
-
W sumie to... odpuściłbym sobie jakiegokolwiek nowego Presidenta, a już w szczególności poniżej 1000 zł
Proponowałbym coś w stylu: http://allegro.pl/nowy-yosan-pro-120-antena-sirio-ml-145-got-zest-i2010489691.html<!-- m -->
W miarę sensowny zestaw w tych pieniądzach.
Aktualnie robione Unideny 520 (CHRL) to dno, Presidenty nie lepsze, a M-Tech... cóż - nie zbiera to radio dobrych opinii.
Antena - dlaczego taka? Fajnie się stroi, dość dobrze funkcjonuje. Jeśli nie ma możliwości montażu anteny do dachu na stałe, trza brać coś w miarę długiego - jeśli Ci to oczywiście w niczym nie wadzi.
Ja mam starego Unidena (Filipiński bodajże) i jeszcze jako-tako to chodzi, na Fabiannie z anteną Yosan (odpowiednikiem Missouri - wygląda identycznie i tak też działa) i jakoś jest. U siebie mam stare radyjko Magnum MX - wodotrysków nie ma, ale sobie radzę na nim i nie narzekam, miałem dwie onwy ale mi ukradli i antene mam składaka - podstawa magnetyczna lemm 1500 plus president Maryland - daje to jakieś 155 cm i jeździ tylko dlatego taki składak, że czasem samego bata przekładam do innych aut bo sa pomontowane na stałe głowice). Generalnie z anten magnetycznych ML145 to najlepszy wybór - czy to Sirio czy President.
-
[quote="K0_VOITH"]Jeśli nie ma możliwości montażu anteny do dachu na stałe, trza brać coś w miarę długiego [/quote]
a co sądzicie o tzw "TRIFLEX" (sirio) - antena montowana na dachu w miejscu fabrycznej ? (pczywiście posiada możliwość strojenia) ?
używana byłaby głównie w mieście i nie chce ciągle zakładać i zdejmować magnesu ... <!-- s:/ --> -
Jak coś jest do wszystkiego, to na ogół wiesz do czego jest generalnie zasięgi do 5km, jakoś kiepska, ale do samego miasta powinna styknąć, szału nie będzie na pewno. Do wyjazdów na 2 auta obok siebie też styknie.
Jak się nie boisz dłubanki, to bym proponował dwie opcje, które praktykowaliśmy w taxi:
-
CB w miejsce fabrycznej, fabryczna pod podsufitke - nie wiem jak w Fabii z miejsce, jako-tako działać powinno, szału nie będzie na pewno
-
CB w miejsce fabrycznej (przykładowo President Hawaii) i coś takiego na szybę: http://allegro.pl/wewnetrzna-antena-samochodowa-fm-ze-wzmacniaczem-i2109070455.html<!-- m -->
Też będzie jako-tako z FMem.
Jest jeszcze opcja konwertera, gdzie radio FM idzie z tej samej anteny co CB ale też nie ma szału.
Jest jeszcze opcja pt. druga antena z przodu w dachu przez lampke z tego co pamiętam
CB ma ten problem, że żeby działało krótkie nie będzie.
-
-
[quote="K0_VOITH"]
Proponowałbym coś w stylu: http://allegro.pl/nowy-yosan-pro-120-antena-sirio-ml-145-got-zest-i2010489691.html<!-- m -->W miarę sensowny zestaw w tych pieniądzach.
Aktualnie robione Unideny 520 (CHRL) to dno, Presidenty nie lepsze, a M-Tech... cóż - nie zbiera to radio dobrych opinii.
[/quote]A ja nie polecam Yosana już o wiele lepszy Uniden 520.
-
[quote="dark"]
A ja nie polecam Yosana już o wiele lepszy Uniden 520.[/quote]Jakieś uzasadnienie do "lepszy" ?
Póki Unideny klepali na filipinach, jeszcze się do czegoś nadawały... teraz są dostępne nówki wyłącznie z chin i jest dramacik.
-
Niewygodny, szybko psujący się podwójny potencjometr. I działanie bez szału.
A ten Uniden mimo że z Chin jest w miarę przyzwoity. Nie bez przyczyny konkurencja załatwiła zakaz sprzedaży tego radyjka.
-
[quote="dark"]
A ten Uniden mimo że z Chin jest w miarę przyzwoity. Nie bez przyczyny konkurencja załatwiła zakaz sprzedaży tego radyjka.[/quote]No ja bym tego konkurencją nie nazwał.
-
No a jak to nazwać ? W tej samej fabryce są robione te same radia tylko pod inna nazwą no i cena rynkowa jest inna ...
-
No jak robi ją ten sam podmiot to nie konkurencja a lokowanie marki.
Nie będę dyskutował bo to nie ma sensu, president w budżetówce sprzedaje aktualnie chłam i to nie tajemnica. Yosan ma zdecydowanie lepsze filtry i stabilniej pracuje.
Siedzę w radiach trochę czasu, zarówno amatorskich jak i radiołączności profesjonalnej.
A Kolega i tak zrobi co mu będzie pasowało.
-
Dokładnie tak. Najlepszą sprawą jest przetestowanie danego zestawu.
-
[quote="K0_VOITH"]No jak robi ją ten sam podmiot to nie konkurencja a lokowanie marki.
Nie będę dyskutował bo to nie ma sensu, president w budżetówce sprzedaje aktualnie chłam i to nie tajemnica. Yosan ma zdecydowanie lepsze filtry i stabilniej pracuje.
Siedzę w radiach trochę czasu, zarówno amatorskich jak i radiołączności profesjonalnej.
A Kolega i tak zrobi co mu będzie pasowało.[/quote]. Ooo. jakie masz wywołanie może kiedyś gadalismy też się bawie w różne takie rzeczy CB
jak co na pw.żeby tu nie robić OT a chętnie. pogadam może coś naucze <!-- s:) --> -
Witajcie, we wcześniejszym poście napisałem że szukam radia, w końcu się udało, dorwałem używany zestaw (na początek) midlanda 109 i metrową antenkę. Teraz mam dylemat co to miejsca jego zamontowania. <!-- s;) -->
Nie chcę (chociaż nie jest to wykluczone) montować pod radiem w tej kieszonce na stałe. Myślałem o uchwycie dedykowanym do tego radia jak np coś takiego http://allegro.pl/uchwyt-do-radia-cb-midland-alan-199-100-102-sruby-i2240098590.html i zamontować to pod kontrolkami od nawiewu i klimy (w tej wnęce). Tam od spodu są fajne śruby ale mierząc to ich rozstaw jest szerszy niż radia i dziurek od uchwytu. Czy w takim razie lepiej zakombinować i podłożyć jakieś blaszki?
Druga opcja jaka mi chodzi po głowie to rzepy. Ktoś z Was stosował lub stosuje takie rozwiązanie? Znalazłem niby lepsze rzepy od tych standardowych i co o tym myślicie?
http://allegro.pl/rzep-3m-dual-lock-sj-3550-25-mm-x-20cm-i2237692341.html