Problemy termoregulacją

Topic created · 5 Posts · 949 Views
  • Witam,
    nie mogę dojść do ładu z regulacją temperatury, tzn. przy włączeniu ciepłego nawiewu nie ma możliwości wyłączenia go, po przełączeniu pokrętła na zimne dalej podaje ciepło!!! Dodatkowo nie mam możliwości ustawienia temperatur pośrednich?! Ciepło zazwyczaj przestaje podawać dopiero po wyłączeniu nawiewu (po pewnym czasie) 😕 <!-- s:/ --> co Wy na to???!!!

  • Mam też coś podobnego. U mnie jest tak ,ze mam zimne lub gorące. Ustawień pośrednich brak :kwasny: .Ustawiam na minimalne ciepło to po chwili leci gorące, ustawię na zimne leci zimne...( czyli totanie niebieskie pole do oporu). W aso powiedzieli ,że to jakiś silniczek od regulacji otwarcia klap ,czy czegoś takiego. Wymiana ok 500 zeta hahahaha , ale wprowadzają ustawienia ( bo niby układ gubi nastawy) i faktycznie przez jakiś czas jest dobrze :zdziwko: <!-- s:zdziwko: --> Czyli jestem głupi ...silniczek czy elektronika ...?

  • i jedno i drugie. Nastawy są regulowane VAGiem (komputer zczytuje wartości skrajne), ale jeśli silniczek sterujący klapą ma np. uszkodzony rezystor, to będzie faktycznie padał i powodował, że komputer "zgubi" nastawy. Jeśli po nastawach znowu się popsuje, to warto odczytać VAGiem, bo na pewno wypluje jakiś komunikat i wtedy będzie wiadomo trochę więcej.
    Np coś takiego może pokazać:

    01271 030
    Sinik wykonawczy klapy regulacji temperatury - V68
    Przerwa/zwarcie z plusem
    sporadycznie

    01271 041
    Sinik wykonawczy klapy regulacji temperatury - V68
    Przerwa/zwarcie z plusem
    sporadycznie

    P.S. macie wersje z klimą czy bez?

  • mam wersję z klimą... rozmawiałem dziś z kolesiem z ASO i rownież potwierdził, że trzeba sprawić vagiem, a jak nadal będzie gubił ustawienia to niestety silniczek do wymiany!:/....

  • Też mam klime i co ciekawe z włączoną klimą jest ok. Przynajmniej takie mam wrażenie.

Log in to reply