Witaj na forum Fabia Club Polska

Fabia pochylona w lewą stronę

Topic created · 9 Posts · 1429 Views
  • Witam
    Moja Fabia (1,2 HTP, 2004r) jest pochylona na lewą stronę. Wymieniałem sprężyny na tylnej osi (obie) dwa razy i za każdym razem jest to samo.
    Co może być przyczyną tego przychylenia?

Sławek gabryel

• Mogła spaść jednym bokiem podczas produkcji lub transportu i nastąpiło trwałe skrzywienie płyty podłogowej.

• Witam
    Te skrzywienie raczej nie wynika z uszkodzeń podczas transportu, bo przez ostatnie cztery lata było wszystko OK.
    Jednak ostatnio zmierzyłem skok sprężyn z przodu. Po lewej stronie między zwojami mam 25mm a po prawej 35 mm. Wszystko wskazuje na to, że to przednia lewa sprężyna ciągnie cały samochód na bok.
    Czy możliwe jest, że sprężyna straciła swoje włąściwości?

• Jeśli chcesz to mam do sprzedania komplet sprężyn od 1.2 właśnie. Zmieniłem na obniżające i orginaly mi leżą. Jak coś to pisz 🙂 <!-- s:) -->

• Jeżeli wymiana tyłu nie pomogła to może faktycznie przednia daje popalić.

• Jedno pytanie => masz instalacje gazową :?: przechylenie sie samochodu moze byc spowodowane butla co jest w bagazniku widzialem taki przypadek :dobani: <!-- s:dobani: -->

• ja tez mam czasem przechylony na lewa strone tylko patrzac z tylu bo z przodu prosciutki
    czy to ta plyta podlogowa by sie skrzywiła podczas transportu :?: <!-- s:?: -->

• Witam
    Auto przechylone jest na lewą stronę patrząc od tyłu
    Instalacji gazowej nie posiadam

Wczoraj byłem na przeglądzie w ASO. Sprawdzili auto i werdykt był następujący:

• sprężyny są dobre,
    • do wymiany tuleje wahaczy, lewa jest dość mocno zużyta
    • lekkie luzy na lewym drążku kierowniczym
      oraz, co mnie troszkę zdziwiło, że na prawej stronie miałem w oponach ciśnienie 3,5 atmosfery a z lewej poniżej 2.
      Wg panów z ASO te przechylenie jest efektem niewłaściwego ciśnienia w oponach oraz zużyciem tulei wahaczy
  • No z tym ciśnieniem 3,5 bara to zdrowo przecholowane, chyba miernik uszkodzony.

Log in to reply