Stukanie z tyłu samochodu
-
Witam,
mam następujący problem. Przy przejeździe po większych nierównościach naszych polskich ulic z tyłu Fabii dochodzi mnie odgłos stukania. Wydaje mi się, że odgłosy dochodzą z prawej strony. Jestem posiadaczem Fabii od dopiero od niedługiego czasu, stąd nie mam jeszcze doświadczenia w tym temacie.
Co może być przyczyną tego stukania? Co powinienem sprawdzić?
Proszę Was o radę. -
Też wydawało mi się że stuki z tyłu a mechanik tylko się zaśmiał i powiedział "Przód" i okazało się że ma rację. Gumy na stabilizatorze poprzecznym, drążek stabilizatora, że przy odkręcaniu wahacza poszło gniazdo bo wahacz jest z aluminium to i jeden wahacz, robocizna, później przymusowe ustawianie zbieżnosci kół i 700zł poszło się............
-
Podjedz na szarpaki bedzie dokladnie widac co poszlo.
-
Zanim dokonałem zakupu samochodu byłem na szarpakach na Stacji Kontroli Pojazdów i było wszystko OK. Czy to możliwe, aby w tak krótkim czasie się coś rozsypało?
-
Zazwyczaj są to jednorazowe przejazdy do 10 km i wtedy dochodzą mnie te odgłosy. Nie wiem, jak to wygląda na dłuższych odcinkach, nie miałem okazji się jeszcze przekonać.
-
Ja miałem tak niedawno że waliło okrutnie na większych uskokach nawierzchni tak jakby od zawieszenia z tyłu. Zgłosiłem to jak byłem w ASO przy okazji żeby zbadali co tak stuka, ale stwierdzili ze wszystko jest ok i co ciekawe po tym ich sprawdzeniu już tak mocno nie stuka, czasem tylko delikatnie stuknie... No chyba że miała z tym stukaniem związek uszkodzona przekładnia kierownicza - no ale te stuki wyraźnie dobiegały z tyłu auta od podłogi.
-
chyba rzeczywiście wybiorę się do ASO - zobaczę co mi ciekawego na ten temat powiedzą... Dzięki za podpowiedzi <!-- s;) -->
-
[quote="przemaas"]Co może być przyczyną tego stukania? Co powinienem sprawdzić?[/quote]
Łączniki stabilizatora i gumy na stabilizatorze. A jaki rocznik i przebieg :?: <!-- s:?: -->
-
Rocznik 2003, przebieg 42 tys. km.
-
Jak 2003 to nie powinneś już mieć teflonowych tulejek, choć tego nie wykluczam, przy tak małym przebiegu to tylko łączniki.
-
No i wybrałem się do mechanika. Sprawdził łącznik stabilizatora i stwierdził, że jest w porządku. Obstawia amortyzatory albo inne elementy kolumny MacPhersona. Jakoś w amortyzatory nie za bardzo chce mi się wierzyć. Co Wy na to?
-
[quote="przemaas"]Obstawia amortyzatory albo inne elementy kolumny MacPhersona. Jakoś w amortyzatory nie za bardzo chce mi się wierzyć. Co Wy na to?[/quote]
Nie wierzę.
-
No właśnie. Ja też nie wierzę. Powiem, żeby sprawdził jeszcze raz łącznik stabilizatora i gumy na stabilizatorze. Jeżeli dalej będzie się upierał przy amortyzatorach i kolumnie, to zabieram samochód i jadę do innego mechanika.
-
Dziś się okazało, że to ani łączniki stabilizatora, ani gumy na stabilizatorze, ani amortyzatory. Tylko tylna gumowa tuleja wahacza przedniego. Po wymianie z obu stron jest wreszcie cisza.
-
fajnie sie ma tytul tematu do puenty <!-- s:) -->
-
no cóż, człowiek uczy się całe życie....
-
witam.mnie coś popukuje z przodu jak jadę po nierównościach,albo pojedyńczej nierówności np.garbie na osiedlu(ale nie zawsze).Łączniki stabilizatora odpadają bo to wersja basic(nie ma),na szarpakach wszystko ok.czy ten gumowy zderzak w amortyzatorach jak jest wybity może dawać takie odgłosy?bo jeżeli nie to CO?
-
koledzy prosze pomozcie,calyczas stuka mi cos z tylu z pawej strony,wymienilem gniazda amortyzatorow nic nie pomoglo,wymienilem amortyzatory i problem ustapil na 2 tyg,i znow to samo:(co to moze byc? a dodam ze jak auto stoi na dworze i poruszeniu slychac to glosno,a po przejechaniu kawalka troche to ucicha
-
Popatrz sobie na łączniki stabilizatora, miałem to samo, dałbym sobie rękę uciąć, że to z tyłu, a jak zdemontowałem łącznik to flaki z niego wylazły