Luz przy dodawaniu i odejmowaniu gazu
-
Witajcie,
czy ktos w fabii 3 1.2 ma objaw dziwnego luzu w ukladzie napedowym przy pulsowaniu gazem podczas jazdy ? U mnie po ujeciu gazu przed zwalnianiem silnikiem mam pewien moment bezwladnosci zanim auto zacznie zwalniac. Wyczuwalny luz. Nie ma zadnego stuku. Jest to wyczuwalny ale miekki luz, jakby silnik pracowal na poduchach (faktycznie jest bardzo miekko zawieszony i wychyla sie znacznie do przodu i do tylu przy probie przepchniecia auta ze zgaszonym silnikiem i z wlaczonym biegiem) i dodatkowo kola na silentblokach. F3 jezdze od niedawna ale w porownaniu ze stara octavia z przebiegiem 300tys, tu ow luz jest znacznie wiekszy (a przebieg 35tys) .
Tu opisuja podobny objaw, z tym ze u mnie nie ma stukania : http://rapidklub.pl/discussion/1257/dziwny-luz-przy-dodawaniu-i-odejmowaniu-gazu<!-- m -->Z gory dzieki za odpowiedzi
-
Nic takiego u siebie jeszcze nie zauważyłem.
Obecnie dobijam do 50kkm.tapatalk
-
Ja to dopiero zauwazylem na kretej drodze gdzie ujec i dodan gazu bylo mnostwo. Nie wiem jak wczesniej samochod byl uzytkowany przez 35tys km ale nie zakladam, zeby juz poduchy silnika/skrzyni byly zuzyte
-
Mam to samo w fabii 1 i jest to ciezki temat. Narazie moje podejrzenia sa w kierunku poduszki pod skrzynia, przegubow na polosiach i sprzegla. Ale opcji jest wiele wlacznie z luzami na mechanizmie roznicowym.
-
hmm luz na przegubach czy mechanizmie roznicowym objawialby sie mysle stukiem. U mnie nie ma stuku.
Obstawialbym luz na silentblokach i poducha skrzyni. Ale zeby w poltorarocznym samochodzie sie zuzyla to dziwne by bylo .
Pewnie wstawie na podnosnik i okaze sie co wyjdzie -
silentbloki to te gumy w zawieszeniu? Daj znac jak cos zrobisz nawet jak nie pomoze.
-
auto bylo na badaniu, okazuje sie, ze tak po prostu jest przez miekkie silentbloki i miekko zawieszony silnik. gumy "sprezynuja" przy zmianie obciazenia
-
silentbloki to te gumy w zawieszeniu? ???
wyminiles to?
-
nie wymienialem. ale czuje to ciagle i z ciekawosci przejechalem sie zastepcza FIII 1.0 tsi i tam jest to duzo mniej odczuwalne.
Niestety nie mam mozliwosci porownac z 1.2 tsi, ale zakladam ze elementy zawieszenia sa te same, jedyne co to moze byc inne zawieszenie silnika i poduszka pod skrzynia. Generalnie aso nic u mnie zlego nie widzi i twierdzi, ze to przez miekko zawieszony silnik takie objawy sa. -
to jedź do innego aso bo to jest chyba malo kompetentne <!-- s:) -->