[F1]Zapala się ABS, miga kontrolka ręcznego, 3 sygnały dźwiękowe.
-
Witam, w mojej skodzie zaraz po ruszeniu zapala się kontrolka ABS i miga mi czerwony wykrzyknik do tego dochodzą 3 głośne sygnały dźwiękowe. Po podłączeniu Vaga odczytałem 2 błędy:
01200 - ABS Valves Supply Voltage
16885 - Vehicle Speed Sensor: Implausible SignalKontrolki gasną po zgaszeniu silnika a zapalają się tylko podczas jazdy tzn. kiedy ruszę. Czasami kiedy auto stało na mrozie całą noc rano potrafie przejechać kilka km zanim problem znowu sie pojawi. Na ciepło zapalają się od razu. Vag nie wskazuje na błąd któregoś z czujników. Wszystkie czujniki pokazują prędkość prawidłowo. Czujnik stopu działa, żarówki też wszystkie się palą, płyn jest. Sprawdzałem też wiązke która gnije w moim modelu i jest wszystko ok. Vag łączy się ze sterownikiem prawidłowo więc to raczej też nie jego wina. Bezpieczniki sprawdzone i te przy akumulatorze i reszta. Brakuje mi już pomysłów. Może coś mi poradzicie?
-
Cześc.
Zaczął bym od wiązki, bo jak sam piszesz ona gnije. MOgą byc przebicia miedzy przewodami i wyskakuje błąd abs. -
A poziom płynu jest ok ?
Masz zakodowane czujnik zużycia klocków ? Może się kończą ?Speed sensor niekoniecznie idzie od abs.
Zależy jak jest zakodowane.
Zobacz mój temat w dziale ZTS.
(Zrób to sam.)tapatalk
-
Płyn jest, klocki bez czujników.
-
na maxa?
-
Na maxa
-
No to pozostaje wiązka.
Tematy znajdziesz na forum bo to jest bolączka fabii.tapatalk
-
No niestety dzisiaj przekopałem całą wiązkę w podszybiu i nie ma do czego się przyczepić. Nie mam juz pojęcia czy szukać dalej w kablach czy może jest to wina sterownika ABS...
Zastanawia mnie trochę to dlaczego ABS zapala się dopiero kiedy samochód zaczyna jechać. Jak stoi odpalony, nic się nie świeci.
-
Trzeba podpiąć kompa i sprawdzić działanie czujników abs.
Jeśli jakiś jest uszkodzony lub wianek w piascie, to absolutnie się wyłączy i sygnalizuje błąd.tapatalk
-
Podpinałem kompa, nie ma błędów czujników. Są tylko te które opisałem wyżej.
Sprawdzałem też prędkość kół podczas jazdy i wszystkie czujniki pokazują jednakowe wartości. -
Witam.
Mam identyczny problem z abs jak autor. Udało się jakoś rozwiązać problem?