Silnik na gwałt!!!!
-
Witam klubowiczów.
mam wielki problem! czeka mnie wymiana silnika. Zwracam sie do Was z wielką prośbą o info jaki silnik jest możliwy do podmiany i spasowania do podzespołów które posiadam na chwile obecną. Silnik to 1,4 mpi 8V 44kw (KOD AZF) 2003rok
Proszę o pomoc!! Może ktoś z Was zna kogoś kto dysponuje tego typu silnikami!! :rozpacz: <!-- s:rozpacz: -->
Pozdrawiam -
poszukaj na allegro na pewno cos znajdziesz a nie lepiej remontować używane silniki chodza od 900-1500zł jak sprawdzałem do fabi 1.4 mpi
-
Wiadomo najlepszy będzie o oznaczeniu takim jaki był wcześniej.Być może uda się znaleźć taki.
-
remont silnika jest zbyt kosztowny....2-3tys
Zastanawia mnie fakt jaki silnik będzie pasował do pozostałych podzespolów (sondy itp.)
tak jak pisalem mój kod to AZF. Może ktos z Was wie jaki inny kod może pasować. moze AQW? -
Pasowac beda wszystkie:
AZE (jedna lambda)
AZF (2 lambdy)
oraz 50 kW wersje:
AME (1 lambda)
ATZ, AQW (2 lambdy) -
tonda a co myślisz ze kolektor spasuje z AZF do AQW (dolot i wylot)
Wiem że jeszcze fazy rozrządu są inne i teraz pytanie czy też komputera nie musze wymieniac?
Jestem zmuszony przerzucić silnik i pytanie czy spasuje wszystko. Do słupka AQW podzespoły AZF.
Pozdrawiam -
Lepiej bylo by AQW kupic wraz z kolektorem dolotowym.
Ma wieksze srednice kanalow i to odczuwalnie odkorkuje silnik powyzej 4000 obrotow.
Goraco polecam kupic.
Zeliwo - wylot - tez troche sie roznia, ale pasuje.
Komputer nich zostanie.
O ile dobrze pamietam to jedyna roznica miedzy AZF i AQW to wyprzedzenie zaplonu.
AZF ma wszedzie o 5 stopni wiecej.
Ale to raczej pomoc niz zmartwienie.
Gdyby okazalo sie za wielkie, to czujnik stukow skoryguje zaplon a stworzy adaptacje.
Walki rozrzadu roznia sie tylko ustawieniem w stosunku do wala korbowego.
Tak sa juz szlifowane - AZF jest do przodu (w stosunku do wala korbowego). -
czyli zbierajac temat do "kupy"
Jeżeli zakupie sam słupek bez osprzetu AQW to pozostałe elementy beda ze soba współgrały t.j
wejscia kolektorów azf do słupka azf????? -
Tak.
...do slupka AQW - chciales napisac?
Ale AQW czy AZF, zaden problém z montazem. -
słupek silnika AQW do kolektorów i całego osprzętu AZF.
Wielkie dzięki za odpowiedz Tonda-B. Bo mam opcje zakupic silnik AQW w miejsce mojego zepsutego AZF.
Z tego co widze nie ma problemów z montażem podzespołów AZF do silnika AQW.
Jeżeli macie jeszcze jakies rady to proszę o info, dzieks -
Tylko jedna:
Kup koniecznie takze ten kolektor dolotowy z AQW.
To naprawde duza roznica. -
A co to za róznica mozesz napisac.
-
Powyzej 4000 obrotow ta roznica juz nawet bez pomiarow jest odczuwalna.
Zreszta zobaczysz sam - AZF ma dziurki, gdzie przepchniesz z pewnym luzem dlugopis, natomiast AQW kolektor ma kanaly o wiele wieksze. -
jeszcze jjedno pytanie... jeżeli wezme kolektory dolotowy i ssacy to pytanie czy bedą otwory i wejcia pasować do reszty układu?
-
Nie rozumiem.
Kolektor dolotowy i ssacy to dla mnie jedno i to samo.
To jest to co znajduje sie pomiedzy glowica i przepustnica.
Czy ty mowisz jeszcze o czyms innym? -
chodziło mi o kolektor dolotowy i wylotowy.
-
Wylotowy niech zostanie.
-
Tonda a powiedz mi czy Ty robiłeś może taką podmianke silnika własnie o tych symbolach??? w miejsce AZF silnik AQW.
-
Dziwne pytanie...
Ale odpowiem - nie, nie robilem.
Natomiast przerabialem AZF 44 kW.
Dosyc gruntownie - rezultat 68,8 kW.
Wiec chyba mam troche rozeznanie w tych 8-zaworowych silnikach.
Podniesc moc o wiecej niz 50 % troche rozeznania wymaga, nie?
Widz:
http://ulozto.cz/xuE2ktX8/fabia-1-4-mpi-pdf<!-- m --> -
tego nie kwestionuje <!-- s:) -->
Dzięki Tobie dużo się dowiedziałem za co dziękuje. Wiesz mam pewne obawy z racji tego iż już sie nagimnastykowałem z tym samochodem i chcę już zakończyć ten temat raz na zawsze. Dlatego pytam i pytam... i pytam;)|
Jutro jade i kupuje ten silnik AQW.