Zbyt niskie obroty na zimnym silniku.

Topic created · 3 Posts · 668 Views
  • Witam,
    może ktoś z Was pomoże? Problem jest, ale nie zawsze i tylko na zimnym silniku. Po odpaleniu Fabia 1.2 12V nie zawsze wchodzi na właściwe obroty. Z reguły jest ok 1000, ale bywa, że czasem nawet ciut mniej.
    Objaw drugi jest taki, że czasem, np. po dwukrotnym odpaleniu w odstępnie kilku minut, za drugim razem silnik potrafi zgasnąć.
    Objaw trzeci - choć nie wiem, czy może mieć coś wspólnego z pierwszym i drugim - jest taki, ze nieraz zaraz po odpaleniu coś z przodu na krótko zaterkocze.

    Po rozgrzaniu auto pracuje dobrze, spalanie dobre, nie ma utraty mocy. Obroty nie falują.

    Sprawdzony został czujnik temperatury cieczy
    wyczyszczona przepustnica
    zrobiona adaptacja
    Komp nie wykazuje błędów.
    Świece nie mają jeszcze nawet 10 tys
    Brak LPG

    Problem, jak powiedziałem, nie występuje zawsze. Czasem samochód odpala całkowicie prawidłowo.

    Będę wdzięczny za wskazówki.

  • Sprawdziłbym ciśnienie paliwa - czy pompa paliwowa wyrabia.

  • pompa paliwowa jest chyba ok. słychać ją zarówno po dłuższym postoju, jak buczy przy otwieraniu drzwi, jak i później, po przekręceniu kluczyka. Poza tym nie wiem awaria pompy miała by wpływ na początkową fazę uruchamia. Prędzej nie dawałoby się odpalić w ogóle, albo z trudem. A moje auto odpala, tylko w pierwszej fazie ma nieco za małe obroty, które - informacja dodatkowa - dość szybko, może za szybko spadają do wartości, jaka jest właściwa dla ciepłego silnika.

Log in to reply