Witaj na forum Fabia Club Polska

Buczenie podczas skrętu w lewo POMOCY !!!

Topic created · 7 Posts · 1415 Views
  • Proszę o pomoc bo co raz bardziej się zniechęcam do tego auta,podczas skrętu w lewo przy prędkości powyżej 40km/h buczy mi coś z przodu,choć by zła zbieżność, przy jeździe na wprost jest różnie raz buczy raz nie a w prawo kompletna cisza.Ustawiałem dzisiaj zbieżność kół bo myślałem że to wina tulei które były zerwane,obecnie mam całkowicie nowe zawieszenie wszystko już wymieniłem(cały mcperson,tuleje,swożnie,końcówki drążka) i myślałem że to ustąpi a niestety nie.Tyle dobrego że wymiany robiłem sam więc trochę się zaoszczędziło ale szlag mnie trafia jak dokładam a problem dalej jest.Czyżby mam do wymiany lewą piastę ? czy łożysko lewe ? nie wiem jak to mamy w naszych fabkach no i czy po ewentualnej wymianie znowu muszę ustawiać zbieżność kół ?

• Sprawdź tarcz hamulcową i klocek, może jest coś nie tak wytarte i powoduje buczenie.Choć w tym przypadku przy lekkim ocieraniu felga by się mocno nagrzewała.Może być też wina łożyska.Sprawdź jeszcze opone.Może z nią coś nie tak.Po wymianie łożyska nie trzeba ustawiać zbieżności...

• Żeby sprawdzić czy to łożysko to możesz zrobić mały test łosia. Na tym teście wychodzi łożysko czy jest ok czy nie ok. Pojedź sobie na drogę o bardzo małym ruchu i tak z prędkością 40 km\h się pobujaj . Jeżeli będzie ci buczało jak auto się przechyli na lewo to łożysko.

• tarcze TRW i klocki denckermann nówki zakładałem jakieś 2-3 miesiące temu więc wykluczam tą możliwość bo nawet felga się nie nagrzewa,opony wczoraj założyłem nowe i ustawiałem zbieżność bo wymieniałem tuleje wahacza,a te poprzednie opony ścięło mi od zewnątrz,nie mam pojęcia co jest nie tak ale jest to wkurzające

• dobrze że jestem na urlopie to była okazja podjechać do fachowca i diagnoza w 5 min prawa piasta do wymiany temat można zamknąć

• A piasta jest z łożyskiem 🙂 <!-- s:) -->

• racja tyle że samego łożyska nie kupię, tylko całą piastę chociaż słyszałem że są magicy co potrafią wymienić same łożysko ale wolałbym nie ryzykować, tak czy siak można zamknąć

Log in to reply