Problem z check engine
-
Jestem od niedawna posiadaczem fabii 1.4 mpi classic i zauważyłem, że nie świeci mi się kontrolka check engine przy włączeniu zapłonu (powinna zapalić się i wyłączyć ). Podpiąłem auto pod komputer i wyskoczyły mi dwa błędy:
P1343 Poziom #2 wyjścia zapłonu – skrót do uziemienia A
P1341 Poziom #1 wyjścia zapłonu – skrót do uziemienia AMógłby, ktoś pomóc
-
Napisz coś więcej.Czy masz jakieś objawy prócz kontrolki, np długie odpalanie, albo nierówna praca po rozruchu?
-
Nie mam problemów z odpalaniem tylko nieraz obroty silnika lekko falują.
-
Sprawdź na VAGu potencjometry pedału gazu. Jeden chyba kuśtyka. (są dwa przeciwbieżne). Sprawdzaj na wykresie, a nie na samych wartościach, potencjometr może mieć przebicie w jednym miejscu.
I nie używaj polskiego tłumaczenia błędów, bo widzę, że jest kiepskie i mylące.
-
A możesz mi powiedzieć jak w VAGu sprawdzić te potencjometry, bo nigdy tego nie robiłem. Przedtem miałem głownie samochody z tradycyjna linką gazu i sprawdzałem głownie błędy check.
-
Mam ten sam problem, od czasu zakupu fabii ok 3lat kontrolka nie zapala się, byłem u mechanika też nie wie o co chodzi podpinał pod kompa ale dalej jest tak samo.
-
Może wersja classic nie posiada kontrolki check, ale kusi mnie jeszcze wyjęcie licznika i sprawdzenie czy w ogóle jest lampka w miejscu check
-
[quote="Piotr30"]Może wersja classic nie posiada kontrolki check, ale kusi mnie jeszcze wyjęcie licznika i sprawdzenie czy w ogóle jest lampka w miejscu check[/quote]
Raczej nie możliwe to jest standard, myślę że jest to jakaś inna przyczyna być może jakaś wtyczka :zdziwko: <!-- s:zdziwko: --> -
Poszukaj tutaj:
http://poszukaj.elektroda.pl/szukaj,g79.html<!-- m --> -
Pewnie poprzedni sprzedający wymontował / rozłączył żaróweczkę z kontrolki , vagiem można kazać się jej zaświecić , jeżeli się nie zaświeca to to co pisałem powyżej . Miał ktoś awarię , nie umiał naprawić to wymontował stary proceder handlarzy . Pozostaje usunąć błędy i sprawdzić za jakiś czas czy się znowu nie pojawią .