[F1] 1.4 MPi 68KM Samochód nie jedzie, gaśnie,

Topic created · 3 Posts · 1243 Views
  • Witam po dłuższej nieobecności 🙂 <!-- s:) -->
    Mam problem ze swoją fabką. Otóż samochód pewien czas stał w garażu ponieważ w ogóle nie dało się nim jeździć i ubywało dużo płynu. Za jakiś czas zmobilizowałem się i wymieniłem uszczelkę pod głowicą, uszczelniacze zaworowe, wszystkie uszczelki, głowica splanowana i sprawdzona ciśnieniowo. Odpaliłem samochód a tu zonk, pochodził chwilkę ładnie (około 3 minut) i nagle silnik zaczął szarpać, przygasać, nie chciał się w ogóle wkręcać na obroty, o jeździe praktycznie nie ma mowy, ledwo co do domu się dokulałem z jazdy testowej. Sprawdziłem go Vagiem pod kątem błędów i wyszedł błąd P0171 VAG16555 - Bank 1 , System pomiaru paliwa - Mieszanka zbyt uboga. Wyczyściłem przepustnice, założyłem na nowej uszczelce i ponownie zaadaptowałem przepustnicę. Samochód chwilę pochodził równo i znowu to samo, jednak błąd już się nie pojawia. Co może być przyczyną takiego zachowania? Już brak mi sił bo poświęciłem trochę kasy na to autko a tu nadal nie chce jeździć... :cenzura: Jakie testy przeprowadzić? Mam dostęp do VWTools. Czy winna może być cewka? Co do prądu właśnie - samochód ma tendencje do rozładowania akumulatora, akumulator jest sprawny bo jeżdżę na nim drugim samochodem i nic takiego się nie dzieje. Dzisiaj próbowałem ją odpalić około 7 razy bo silnik nie mógł załapać i akumulator odmówił posłuszeństwa a drugi samochód na nim odpalił bez problemu. Filtry wszystkie wymieniłem.

    Bardzo proszę o jakieś sugestie co sprawdzić, jakie testy wykonać itd. 🙂

  • Sprawdź pompę paliwa - ile prądu pobiera (przy włączonym zapłonie) i jakie daje ciśnienie. Pobór prądu sprawdź też na wtryskiwaczach. To od strony paliwa.
    Od strony zapłonu - oczywiście cewka (pobór prądu przy włączonym zapłonie).

  • Witam po dłuższej przerwie. Zapomniałem poinformować ale problem został rozwiązany - okazało się że pompa paliwa padła, po wymianie autko chodzi jak nowe, nawet na obrotach nie faluje. 😄 <!-- s:D -->

Log in to reply