[F1 i F2] Jakie opony, felgi - temat zbiorczy
-
Ja bym nie kupował 2-letnich oponek z względów jak wyżej.
Ja mam zimówki SAWY i nie narzekam, na błocie śniegowym jeszcze mnie nie zawiodły, a i w górach byłem grubo zaskoczony jak mój wózek jako jedyny wyjechał pod 4 km podjazd po śniegu <!-- s --> . -
ok thex wielkie bede sie rozgladal za jakimis <!-- s;) -->
-
Osobiście używałem (tylko nie pamiętam dokładnie modeli) Matadory,Barumy,Dębice frigo,DunlopWinter Sport m3.Pierwsze dwie to może pomińmy bo kicha.Dębica o dziwo dobrze sprawuje się na śniegu i lodzie,trakcja jest dosyć dobra ale słabość to mokry asfalt.W tym Dunlop jest lepszy ale gorszy na śniegu.W tym sezonie do polo kupie Goodyear albo Michelinki tylko ze względu na poprawe trakcji przy ruszaniu na mokrym .Do Fabi np.1,2 myśle że starczyły by Dębice .Pozatym w zeszłym sezonie na forum polo wiele ludzi wystawiało tym oponom bardzo pozytywne opinie.
-
[quote="Zygus"][b]MŁODY[/b], u mnie w swiadectwie homologacji nie ma nic o 17" ale sa przeciez przypadki ze ludzie wkladaja takie felgi do Fabek.
Czy wiaza sie jakies nie przyjemnosci jesli zaloze inne opony i kola, niz te podane w SH??[/quote]
sa tez takie przypadki ze wkladaja 18" do fabek -
Podobno 18x7,5( i 8 cali) ET 35 z oponami 215/35 podejdą.
-
[quote="Krzysiek"]Podobno 18x7,5( i 8 cali) ET 35 z oponami 215/35 podejdą.[/quote]
hmmm daje do myslenia <!-- s:D --> -
[quote="maniek"][quote="Krzysiek"]Podobno 18x7,5( i 8 cali) ET 35 z oponami 215/35 podejdą.[/quote]
hmmm daje do myslenia <!-- s:D -->[/quote]... z 18'' to nie zle musi to wyglądać :hyhy:
-
Zmiana kółek to nie wszystko trzeba by jeszcze pogrzebać z zawiechą, do tego dochodzi sprawa odszkodowania co pisze [b]Krzysiek[/b] powyżej, w pracy miałem sytuację, że pzu odmówiło wypłaty, właśnie przez koła których wielkość była za duża.
-
no to wiem wim zaiecha poszla by cala do roboty a z tym pzu to czy to wszytkie jakies formu ubezpieczeniowe maja jakies taki poryte przepisy ??
-
Obawiam się, że wszystkie.
-
DęBICA FRIGO 2 185/65/15
Takie wlasnie oponki chce zalozyc do swojejskody. Glownie chodzimi o rozmiar. treaz mam 195/50/15 i jest ok. Natomiast co do tych frigo to goscie w serwisie mi powiedzieli ze nie dadza gwarancji bo za duza guma. Co o tym sadzicie. Moge takie zalozyc czy nie?? -
Trochę za duże to fakt, ale dochodzi jeszcze jedna sprawa gdybyś nie daj boże miał jakąś stłuczkę z swojej winy możesz mieć problem z wypłatą z [b]AC[/b] na wskutek rozmiaru ogumienia które nie przewiduje producent w tym modelu.
-
No niestety ten rozmiar nie miesci sie nawet w dopuszczalnej roznicy 4% miedzy orginalem a zamiennikiem.
[url=http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp?Rozmiar=195%2F50R15&tolerancja=4%25&imageField.x=69&imageField.y=11]tutaj[/url] masz tabele zamiennikow.
Ja bym nie zalozyl, choc przez ostatnie dwa zimowe sezony rowniez jezdzilem na troche innych gumach niz zaleca producent. -
[quote="MirekS"]z swojej winy możesz mieć problem z wypłatą z AC na wskutek rozmiaru ogumienia które nie przewiduje producent w tym modelu.[/quote]
Jak będą dobrze szukać to i z oc nie wypłacą.Mi sprawdzał rzeczoznawca ostatnio przy wycenie szkody czy mam właściwy rozmiar opony. -
Ostatecznie po wielu buzliwych dyskusjach ze znajomymi i innym szpecami podjalem decyzjeo wsadzeniu Sava eskimo s3 185/60/15. Tesc jezdzi na savach juz drugi rok a jest zlotowa tak wiec luzik. I cena zajebist 169 zl. Acha no i to sa savy o nosnosci 88 czyli model jest Sava Eskimo S3 XL.
Pozdrawiam i dzieki za opinie -
a może bez szaleństw z rozmiarem tylko wygladem zaszokować ja poszukuje BORBET'ów BS w romiarach 15x7 i 15x8 jakby ktoś miał na pozbyciu to chetnie kupie
-
a co sądzicie o felach MAK Matrix5 7x16" lub 7.5x16"
http://www.felgi-opony.com/product_info.php?manufacturers_id=45&products_id=4907<!-- m --> -
ja polecam firme : stilauto typ 5x5 miałem 4x4 w seacie bomba <!-- s -->
http://www.felgi-opony.com/product_info.php?manufacturers_id=71&products_id=25089
-
[b]manii[/b] mi się podobają, bardzo ładny delikatny wzór <!-- s --> .
-
Bardzo ładne felgi :super: i rozmiar ''16 jak najbradziej ale czy w tej cenie nie lepiej było by zobaczyć na wzroy OZ? <!-- s:D -->