[F1 i F2] Jakie opony, felgi - temat zbiorczy
-
Witam :zdrowko: mam problem bo nie wiem jakie kupic alumki do mojej fabi :mur: Napewno beda to felgi z Ronala bo mam znajomego ktory takie felgi załatwia w bardzo przystepnych cenach I teraz nie wiem jakie felgi najlepiej by pasowały do mojej fabi (wolałbym 15 ale 16 duzo lepiej wygladaja), na stronie http://www.ronal.de jest konfigurator ale nie umiem sie na zadne zdecydowac :mur: <!-- s:mur: -->
-
napewno musi byc ET 37 i rozstaw srub 5x100 .. a reszta wyboru juz nalezy do Ciebie to Tobie maja sie podobac :hyhy: .. moja propozycja min 16" i jakies kapcie 205/45 natomiast Twoj silnik jest w stanie pociagnac fabke na 17" ale to juz zalezy po jakich drogach jezdzisz bo wtedy profil opony juz bedzie tylko 40 :zdziwko: takze mozesz miec problem .. :dobani: <!-- s:dobani: -->
-
[quote="Wojtas"]jakies kapcie 205/45[/quote] a nie jest to za niski profile jak na polskie drogi?? Smigam troszke po Polsce ( chociaz najwiecej to po smigam po Niemieckich autobanach), i boje sie zeby nie poprzecinac tych opon? Miałem w Moim Golfie 3 alumy 15 z oponami (195/50) i smigało sie ok i tak myslałem czy do fabi tez nie zapodac 15?
-
jad dużo smigasz to wystarczy 15 <!-- s -->
po 2012 wymienisz na 17 :piwo: -
[b]-oli-[/b], a tak z ciekawosci w jakiej cenie masz te fele :?: <!-- s:?: -->
-
[quote="MŁODY"]jad dużo smigasz to wystarczy 15 [/quote] i chyba takie kupie <!-- s --> w Niemczech czekaj na mnie takie fele:
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images23.fotosik.pl/58/2bf0dd4bd8cb01e9.jpg[/img][/url]
Ale chyba je sprzedam a kupie nowe [b]RONALE[/b] :zdrowko:
[quote="kornat"]-oli-, a tak z ciekawosci w jakiej cenie masz te fele [/quote]
no kolega pracuje w Landau gdzie sa produkowane te fele i ma duzy rabat:
ostatnio przywiozł nowe alu 16 za 850zł ( 4szt.) + 50zl za komplet szpilek do alu i pierscienie centrujace! -
[quote="Adaś"]ja mam teraz 40 i jeżdżę normlanie [/quote] kolega miał profil 45 i w ciagu tygodnia poprzecinał 2 nowe opony na kraweżnikach :mur: <!-- s:mur: -->
-
ja smigam na 205/45/16 i nic nie poprzecinalem jeszcze wszystko zalezy od stylu jazdy no i musisz sie liczyc z tym ze mniejszy profil opony to wlasnie miedzy innymi rezygnacja z parkowania na chodnikach gdzie w polskich warunkach musimy najpierw pokonac kraweznik ktory wystaje pol metra nad ulice .. no i napewno fabka na min 16" a wogole juz na 17" wyglada zupelnie inaczej :hyhy: <!-- s:hyhy: -->
musisz sobie sam odpowiedziec .. czy wyglad czy parkowanie gdzie popadnie .. ale odpowiedz sam sobie .. czy jest duza roznica pomiedzy opona 50 mm przy 15" a 45" przy 16" ... jak masz cos zrobic to i tak to zrobisz
a jezeli Twojemu koledze udalo sie przeciac opone to niestety nie umial korzystac z niskiego proflia .. jak parkuje sie na chodniku pokonujac kraweznik to nalezy to robic z wiekszym katem opona wzgeledem kraweznika musi miec kat min 70 st a najlepiej prostopadle
-
jak ronale to polecam R47 smigam na takich16 i oponki 205/45/16 i jest super
-
[quote="manii"]jak ronale to polecam R47 smigam na takich16 i oponki 205/45/16 i jest super[/quote]a masz moze jakies foto jak wygladaja na Fabii? :zdrowko: <!-- s:zdrowko: -->
-
fotki:
-
manii > furka jak dla mnie wygląda kozacko <!-- s:P --> moja jest biała i chcąc jakos wykorzystać ten kolor myslałem właśnie o podobnych felgach lub nawet tych z czarnego aluminium- uważam ze efekt będzie dużo lepszy niż przy "zwykłym alu"
-
[quote="SzkodaFabia"]manii > furka jak dla mnie wygląda kozacko moja jest biała i chcąc jakos wykorzystać ten kolor myslałem właśnie o podobnych felgach lub nawet tych z czarnego aluminium- uważam ze efekt będzie dużo lepszy niż przy "zwykłym alu"[/quote]
rozgladnij sie tez za felgami w stylu polerowane czolo felgi a boki ramion i srodek czarny ciekawy kontrast powstaje do bialego mysle ze bedzie lux -
[b]manii[/b], racja racja te felgi maja fajny efekt
-
Przy alu 16" i szerokości 7,5" proponuje oponki o profilu 205/45 ... rozstaw śrub w fabce oczywiście 5x100- moja fabka na takich bucikach śmiga i jak narazie jest oki <!-- s -->
Masz juz jakiś konkretny model na oku?
-
ET35 ET38 ET43 jakie są różnice w oznaczeniu felg?? Posiadam opony 185/60R14 i chciałbym dokupić felgi to tego rozmiaru opon Który model wybrać??
-
fabrycznie dla tych opon są 6Jx14 ET43
-
Im większe ET tym felga jest bardziej schowana w nadkolu. Wg. Mnie wszystkie trzy będą pasowały (tak samo miałem w Vw Vento).
-
Raczej tak bo różnica między skrajnymi to zaledwie 8 mm
-
czyli mogę kupić którykolwiek model felg do opon 185/60R14??