[F1 i F2] Jakie opony, felgi - temat zbiorczy
- 

U mnie też już zimóweczki na autku, nawet miały mocny sprawdzian, hehe skończyło się moim starym sposobem, że zamiast przodem musiałem tyłem wyjeżdżać pod górkę - mocną górkę by dociążyć koła napędowe. Ale tak to juz jest jak ma się teściów którzy mają domek w górach  <!-- s:) --> . Zimę się jakoś przetrwa, ale za to latem jaki krajobraz. W teren który ja jeżdżę powinni wysyłać wszystkie[b] L-ki[/b] to jest prawdziwa próba swoich umiejętności. W lecie nie sztuka jechać. <!-- s:) --> . Zimę się jakoś przetrwa, ale za to latem jaki krajobraz. W teren który ja jeżdżę powinni wysyłać wszystkie[b] L-ki[/b] to jest prawdziwa próba swoich umiejętności. W lecie nie sztuka jechać.
- 

aktualnie nie mam alusków :rozpacz: ale z nowym rokiem na 100%coś kupie z nowymi oponkami :super: autko na aluskach wygląda......suuuuper pozdrowinka :hurra: <!-- s:hurra: --> 
- 

ja tez wysle o 2 kolorkach przewaga BLECK 
 rozmiar 16" cos w stylu MANIi-ego
 jak macie coś na oku dajcie znać fotki ceny itp
- 

ja kupielem barumy polaris 2....poki co leżą w bagażniku ale w przyszłym tygodniu zakładam  autko zakupielm  pod konic lipca i było na letnich a zimowki w przechowaniu....jak przyszło do wymiany na te jego zimowki to sie okazalo, że 2 zaraz wyrzucilem a te w miare wrzucilem na tył. Na przod zamowilem barumki http://opony.auto.com.pl/kreator/index.asp a w przyszłym roku zamowie na te stare ziimowki i bede mial komplecik na przynajmnniej 3 sesony:-)oczywicie na wiosne aluski a co za tym idzie bedzioe zero problemu z przekladaniem  :super: <!-- s:super: --> autko zakupielm  pod konic lipca i było na letnich a zimowki w przechowaniu....jak przyszło do wymiany na te jego zimowki to sie okazalo, że 2 zaraz wyrzucilem a te w miare wrzucilem na tył. Na przod zamowilem barumki http://opony.auto.com.pl/kreator/index.asp a w przyszłym roku zamowie na te stare ziimowki i bede mial komplecik na przynajmnniej 3 sesony:-)oczywicie na wiosne aluski a co za tym idzie bedzioe zero problemu z przekladaniem  :super: <!-- s:super: -->pozdrawiam http://opony.auto.com.pl/kreator/index.asp 
- 

Największy wybór felg do Fabii jaki widziałem jest [url=http://www.elektrony.cz/?&volba=ElKonfig&auto=sk&model=&velikost=&typ=]tutaj[/url]. 
 Dużo ciemnych. Ceny w koronach czeskich czyli obecnie: CZK/PLN 0.1382.
- 

ja pisałeś fabke masz nowa ( po tacie ) , powinienes dostac z fabka kartke A4 tzw swadectwo homologacji tam na str2 masz wszystkie wymiary felg i opon 
- 

Witam miłosników i klubowiczówFCP :piwo: <!-- s:piwo: --> Na wiosne wraz z aluskami mam zamiar kupić też nowe oponki letnie... http://www.motoricus.pl/felgi/index.php?marka=21&seria=2210 na tej stronce doradzają by do fabii na aluski 15R wrzucić oponki 185/55 lub 195/50. W dalszym ciągu skłaniam się na ten 1wszy wariant. 55 komfort jazdy 185 weższe co za tym idzie mniejsze spalanie("pyra" koło poznania)  Dlatego nie wybieram drugiego wiariantu...ale tak sobie myślałem, 195/55 to byłby złoty środek  :super:  ......ktoś doradzi?????????? Dlatego nie wybieram drugiego wiariantu...ale tak sobie myślałem, 195/55 to byłby złoty środek  :super:  ......ktoś doradzi??????????
- 

195/50/15 bym doradził  <!-- s <!-- s --> -->
- 

[quote="vanhouse"]powiedzcie mi czy wejdzie takie coś do fabii felgi 16" z oponami 205/55 R16 i 225/50 R16[/quote] 
 z 225 na tyle moze byc problem jak dobije na jakims dolku to moze obcierac ja mam 205/45/16 i jest oki i jeszcze zalezy jakie masz et felgi
- 

[quote="manii"]195/50/15 bym doradził  <!-- s <!-- s -->[/quote] -->[/quote]
 ja rówiez ewentualnie na tył 205 
 ja smigam na 195/50/15 i uważam ze to najlepsze rozwiazanie na nasze drogi
- 

No wizualnie napewno 195/50  temat juz byl omawiany sprawdz co tam napisalismy temat juz byl omawiany sprawdz co tam napisalismy <!-- s:) --> <!-- s:) -->
 http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?p=35684&sid=35e9b50f8f1b83dfb62e89ed5ce22269#35684 a fakt faktem ze sa wezsze i przy naszych silniczkach od kosiarek lepiej jest zalozyc 185 dlatego tez polecili ci te oponki poprostu ze wzgledu na silniczek dlatego tez polecili ci te oponki poprostu ze wzgledu na silniczek pieszczotliwie mowiac nie czarujmy sie nie mamy sportowego wozu pieszczotliwie mowiac nie czarujmy sie nie mamy sportowego wozu 
- 

205/45 to jest zalecany rozmiar, tak wynika z roznych stron gdzie mozna obliczyc sobie zamiennik opon. Zreszta Rska na takich wyjezdza. 
 Inne rozmairy to juz trzeba fiz sprawdzac, bo w teorii moze wejs, ale na nierownosciach moze obcierac. Jesli szersza opona to ET musialo by byc mniejsze.
- 

Naprawde pomiedzy tymi oponami nie ma wielkiej roznicy, 4 mm w wysokosci opony. 195/50 jest natomiast chyba bardziej dostepna i tansza. Zwroc na to uwage, bo komfort bedie pewnie taki sam 
- 

Na 15 to najlepiej 195/50. 185 jest dobra ale na 14. 
- 

dzięki bardzo  <!-- s <!-- s --> -->zastanowię sie jeszcze, a decyzję podejmę na wiosnę :hurra: a te 195/55 tez można ktoś zakładał z takim bieżnikiem? pozdrowinka 
- 

[quote="badyl1982"]a te 195/55 tez można ktoś zakładał z takim bieżnikiem? pozdrowinka[/quote] Tzn z jakim :?: <!-- s:?: --> 
- 

[quote="MirekS"]Tzn z jakim :?: <!-- s:?: -->[/quote] 195/55 R15 
- 

A chodzi [b]Ci[/b] o rozmiar, bo w tamtym poście rzuciłeś bieżnikiem, a to dwie różne rzeczy w oponie. 55 będzie [b]Cię[/b] oszukiwać w pomiarze prędkości i przebiegu. 
- 

no i właśnie o to mi chodziło dzieki  no i chyba się skuszę ta te 185/55 R15  mój smoczek ma ni mniej ni więcej 64KM więc za poradą na 95% wezmę ww. no i chyba się skuszę ta te 185/55 R15  mój smoczek ma ni mniej ni więcej 64KM więc za poradą na 95% wezmę ww. <!-- s <!-- s --> -->
- 

Jeśli chodzi o homologację na 15" to dopuszczone są: 
 185/55 R15 81T#6Jx15 H2 ET43
 195/50 R15 82T#6Jx15 H2 ET43.
 Wydaje mi się, że u Ciebie jest tak samo. Czyli 195/50 by pasowało...Jeśli się mylę, niech ktoś poprawi...