Maxi-dot w Fabii II po 2010
-
Cześć,
czy ktoś montował zegary z maxi-dotem do Fabii w wersji bez kompa pokładowego ?? szukam po necie informacji ale nie ma konkretów, zegary byłyby używane, bez vinu pinu itp. Rozmawiałem z człowiekiem, który zajmuje się tego typu tematami, ale on podejmie się za 800 zł, bo podobno immobilizer jest w zegarach i trzeba przekodować kluczyki i sterownik silnika :niepewny: <!-- s:niepewny: --> znacie jakieś tańsze sposoby ?? -
to jaka wersje wyposazenia masz ? podobno ob wersji Style/Ambition trzeba tylko przekodowac, ponizej tych wersji np Famili, trzeba caly komputer zmieniac
-
z tego co ja rozmawialem w skodzie, to najwazniejsze jest miec manetke do sterowania maxi-dotem to musisz dokupic do zegara. za 800 zl bym tego nikomu do robienia nie dawal najwazniejsze to kupic licznik z pewnego zrodla i isc do ASO, ja tak zrobilem licznik kupilem w Polsce za 300 zl przyjechalem do niemiec do ASO (tutaj mieszkam wiec tu montowalem) i za 150€ mi zrobili <!-- s:) --> co oznacza ze w PL w aso taka operacja nie bedzie kosztowac wiecej niz 600zl. a PIN Ci ASO zczyta z licznika bez problemu. byleby nie byl kradzony licznik, jak juz mowilem, bo to bedzie problem dla Ciebie.
-
[quote="Havier"]z tego co ja rozmawialem w skodzie, to najwazniejsze jest miec manetke do sterowania maxi-dotem to musisz dokupic do zegara. za 800 zl bym tego nikomu do robienia nie dawal najwazniejsze to kupic licznik z pewnego zrodla i isc do ASO, ja tak zrobilem licznik kupilem w Polsce za 300 zl przyjechalem do niemiec do ASO (tutaj mieszkam wiec tu montowalem) i za 150€ mi zrobili <!-- s:) --> co oznacza ze w PL w aso taka operacja nie bedzie kosztowac wiecej niz 600zl. a PIN Ci ASO zczyta z licznika bez problemu. byleby nie byl kradzony licznik, jak juz mowilem, bo to bedzie problem dla Ciebie.[/quote]
Mi w aso w wawie powiedzieli, ze nie ma znaczenia jaka wersja bo wszystko to kwestia kodowania... ja w to nie wierze. Za montaz chca ok 350zl.
Havier - czy tego maxi kupowales od benzyny czy diesla? Ma to znaczenie? Masz moze numer katalogowy tego licznika, ktory kupiles?
-
ensai, oczywiscie ze ma znaczenie <!-- s:) --> do diesla musisz miec diesla do benzyny benzyne inaczej obroty Ci nie beda graly itp. nr mojego licznika do 1.6 TDI to "5J0 920 840 D" na allegro do kupienia za 369 zl
[url]http://moto.allegro.pl/5j0920840d-skoda-fabia-roomster-licznik-diesel-fis-i3011433346.html[/url]
ja kupilem u tego Pana wlasnie. jako ze z zagranicy i latwiej mi bylo to zrobic bez pomocy allegro, dogadalem sie z panem o nizsza cene itp wszystko dzialalo, artykuly napewno nie sa kradzione.
-
A wiesz moze jaki numer ma benzyna? Ja wychodzilem z założenia ze licznik to tylko wyswietla dane przekazywane przez kompa wiec teoretycznie nie ma znaczenia czy licznik od diesla czy benzyny, trza tylko zakodowac. W aso nie potrafili mi powiedziec jaki licznik kupowac tylko "przyjedz pan, podlaczymy, najwyzej nie bedzie dzialac" a ja szmal za robocizne bede musial zaplacic i jeszcze licznik mi zostanie..
-
jak Ci tak w ASO powiedzieli.. to znajdz inne ASO jesli masz taka mozliwosc^^ albo popros o kontakt z kims rozumnym <!-- s:) --> licznik musi odpowiedni i to mi powiedzial wlasnie czlowiek z ASO tutaj w niemczech.
niestety nr od benzyny nie znam...
-
numer numerem, wystarczy, że jest maxi-dot i ma obroty wyskalowane jak do benzyny, na pewno w nazwie ma E zamiast D, moja wersja to jakiś tam classic czy active z pakietem fun, ale fabryczne radio swing po samodzielnym podłączeniu współpracuje z zegarami (temp.) i wycisza radio po włączeniu wstecznego - jak pytałem w ASO to mówili, że jak kupię radio fabryczne to koniecznie muszę przyjechać na kodowanie, bo nie będzie działało, a okazało się inaczej...
-
[quote="granit"]numer numerem, wystarczy, że jest maxi-dot i ma obroty wyskalowane jak do benzyny, na pewno w nazwie ma E zamiast D, moja wersja to jakiś tam classic czy active z pakietem fun, ale fabryczne radio swing po samodzielnym podłączeniu współpracuje z zegarami (temp.) i wycisza radio po włączeniu wstecznego - jak pytałem w ASO to mówili, że jak kupię radio fabryczne to koniecznie muszę przyjechać na kodowanie, bo nie będzie działało, a okazało się inaczej...[/quote]
Benzyna benzynie nierówna. Od htp do tsi bedzie pasowac? Jakos nie chce mi sie wierzyc. Najgorsze jest to ze kazde aso mowi co innego a mnie nie stac na eksperymentowanie.
-
na 100% nie ma roznicy miedzy benzynami (czy to htp czy to TSI). wazne ze benzyna (juz sie upewnilem) <!-- s:) --> a numer 5J0 920 840 E (sprawdzone i to napewno ten, bedzie pasowal do Twojej fabki)
-
Mam juz na oku maxi, dzieki <!-- s:) -->
A myslisz, ze od RSa podejdzie? W koncu tez benzyna -
od RS'a powinien podjesc.. ale i tak nie bedzie funkcjonowal w 100% bo ma inne menu i opcje w ustawieniach jak zwykla Fabia <!-- s:) -->
-
Zakupiony, za 270 zł z wysyłką, przegapiłem jakiś tydzień temu za 225 zł z wysyłką, ale trudno...zobaczymy czy da radę <!-- s;) --> martwi mnie fakt braku kompa pokładowego, w clio jak zmieniałem zegary to komp siedział w zegarach, wystarczyło podpiąć manetkę i wszystko działało bez zarzutu, ale tu jest ta cała CAN
-
Witam.
Troszkę od siebie do tematu <!-- s:) --> .
Pytałem się tez o montaż maxika w aso i mi powiedzieli tak :- licznik jest pod silnik w przypadku TSI 85KM to koszt 2650 zł - cena zabójcza. W Czechach za około 850 zł można mieć nowy i ori a do RS za 1000 zł nowy i ori
- manetka tu jest sprawa tak że manetki są razem prawa i lewa . Niemożna ich rozłączyć . Cena samej manetki w aso to około 580 zł a jeśli chodzi jeszcze o późniejsze dodanie tempomatu to już się opłaci je w Czechach kupić bo za 722.40 zł ma się manetki + wiązkę do tempomatu + sterowanie maxikiem.
- Wiązka nie wiem ile
- praca serwisowa to koszt około 800 zł
W przypadku wymiany sterownika BCM co w classicu może się zdarzyć (ale raczej to często się zdarza) to koszt około 850 zł w zależności od wersji sterownika i jego możliwości .
Rozmowy wynikało że będę miał już komputer pokładowy
-
TOMUŚ, w ASO nigdy sie nie oplaca kupowac czesci i akcesoriow, bo to kosztuje tam 4 razy tyle co w internecie. licznik mozesz kupic uzywany, w koncu Twoje auto tez nie jest nowe Manetek sa 2 rodzaje i laczone i pojedyncze, wszystko zalezy od wersji wyposarzenia samochodu. a cene za prace serwisu to tez wymyslili jakos dziwnie wysoka... chyba ze tam jest juz policzone wszystklo wlacznie z pociagnieciem wiazki do tempomatu itp, wtedy moze i sie zgodzilbym na 800 zl...
-
[quote="Havier"]TOMUŚ, w ASO nigdy sie nie oplaca kupowac czesci i akcesoriow, bo to kosztuje tam 4 razy tyle co w internecie. licznik mozesz kupic uzywany, w koncu Twoje auto tez nie jest nowe Manetek sa 2 rodzaje i laczone i pojedyncze, wszystko zalezy od wersji wyposarzenia samochodu. a cene za prace serwisu to tez wymyslili jakos dziwnie wysoka... chyba ze tam jest juz policzone wszystklo wlacznie z pociagnieciem wiazki do tempomatu itp, wtedy moze i sie zgodzilbym na 800 zl...[/quote]
Ja o tym wiem że w aso jest drogo <!-- s:) --> . Ale w wersji classic chyba są łączone. Cena jest bez podłącznia tempomatu. Za tempomat trzeba jeszcze extra zapłacić, ale myślę że nie wielka bedzie ta dopłata bo wszytko mają na wierzchu.
-
Troszke sie wtrace i namieszam, bo w fabii biegly nie jestem. Ale fabia 2 po 2010r to elektronicznie bliznika polo 6R. Tam zeby miec komputer pokladowy (spalanie czas jazdy itd) wystarczy tylko dolozyc manetke z przyciskami i to wszystko, tzn jeszcze wiazka. Nie trzeba wymieniac licznika, to troche sie dziwie ze w fabii trzeba... hmmm
Jeszcze jedno mi spac nie daje, bo wydawalo mi sie ze kazdy maxidot ma fis. A w pierwszym poscie czytam, ze kolega szuka licznika maxdot, ale bez fisa. Lukalem w 'szukajce' ale jakos ciezko. Moze pozna pora i nie trybie za bardzo:) -
kazdy maxi-dot ma FIS <!-- s:) --> i kazdy licznik ma ten komputer pokladowy ze spalaniem itp. tu chodzi o maxi-dota i ogolne z tym problemy..
-
Dzięki:) Czyli tak jak myślałem, zeby mieć spalanie wystarczy zalozyc manetke z obsluga kompa, bo licznik jest przystosowany .A maxi-dot to na podobe jak duzy fis w vw:)
-
manetka zdaje się powinna być łączona, lepiej kupić już z tempomatem, bo można dorwać w tej samej cenie, ja tak chcę zrobić, a komp mówicie, że będzie jak tylko przełożę manetkę ?? aby nie bawić się w kodowanie zastanawiam się nad przełożeniem modułu immobilizera ze starego licznika do nowego :niepewny: <!-- s:niepewny: --> o ile to jest moduł, a nie kawałek układu scalonego, którego nie da się zdemontować...