[F1] Listwy boczne
-
Średnio mi pasują te listwy do całości, więc pomyślałem o zmianie. Usunięcie lub pomalowanie i po przeczytaniu tematu nie wiem na co się zdecydować. Jedno jest pewne - bez nich lub w kolorze nadwozia byłoby o wiele lepiej wizualnie, ale pozostaje kwestia obicia przez życzliwych kierowców... Poza tym ktoś z Was napisał o tym, że po czasie (zakładając, że będą malowane) plastik będzie się "ruszał" (co jest normalne w trakcie roku) i wtedy pęknięcia będą wyglądać tragicznie. Po trzecie - czy listwy w Fabii I z 2000 przed liftem są na 100% tylko klejone? Jeżeli tak, to istnieje obawa, że w trakcie odklejania coś stanie się z lakierem w tym miejscu. Co o tym sądzicie?
edit:
Czy po odklejeniu listwy bok wygląda dokładnie tak http://srvimg07.tablica.pl/images_tablicapl/47535771_1_644x461_skoda-fabia-14-16v-2007-80km-z-pierwszej-reki-sekwencyjna-instalacja-gazowa-landi-renzo-dabrowa-tarnowska.jpg<!-- m --> czy płaszczyzna drzwi jest idealnie równa?
-
Boczne listwy są klejone, więc tak jak sedanka ma normalne obicie, gdzie pod tym upadkiem ta listwa się znajduje, jeżeli malujesz listwy na zderzakach to jak najbardziej przemaluj wszystkie listwy. Jeżeli nie, to nie ma potrzeby żeby z jednym malowaniem jeździć. Moja rada - daruj sobie malowanie lub najwyżej sobie ściągnij <!-- s:) -->
-
No ok, załóżmy, że ściągnę. Jak to zrobić najlepiej, żeby nie uszkodzić lakieru?
-
najlepiej plastikową szpachelką (najlepiej mieć 2) podważyć, bo jak zrobisz śrubokrętem, to na własne ryzyko, bo odklejenie bez zarysowania lakieru graniczy się z cudem. Potem jak ściągniesz listwę, to może być taka opcja, że trochę taśmy dwustronnej ci zostanie. Najlepiej woda ciepła (ale nie gorąca) w gąbkę i smarujesz, aż taśma zejdzie z karoserii...
-
No ok spoko, ale martwi mnie jedna sprawa. Podczas podważania tą szpachelką, nawet powoli i delikatnie, może np. taśma odejść razem z lakierem?
-
Jeżeli byś ogrzał listwę to taśma powinna zejść bez lakieru
-
ja wywaliłem listwy i teraz jest lala. Robiłem suszarką i żyłką od wędki, wszystko zlazło bez problemu.
-
Wypas, też tak zrobie <!-- s:D --> Myślicie, że potem można ekstrakcyjną spokojnie przejechać?
-
ja zrobiłem ekstrakcyjną, potem spolerowałem pastą tempo i nawoskowałem
-
Mi sie jedna listwa odkleja, czym to przykleić?
-
spróbuj taśmą montażową firmy 3M, powinna wytrzymać <!-- s;) -->
-
Rozumiem, że odklejać listwy koniecznie latem lub wiosną jak będzie bardzo na plusie? <!-- s:D -->
-
[quote="zbyhoo"]Mi sie jedna listwa odkleja, czym to przykleić?[/quote]
Wybierz Fabię II i Octavie I w obu masz na stronach produktowych instrukcję w pdf do ściągnięcia jak przygotować lakier do klejenia w Octavii a w Fabii II jest zwymiarowane nadwozie jak dokładnie umieścić listwę, w którym miejscu.
Niestety nie mamy instrukcji do Fabii I producent nie dostarczył <!-- s:( -->, ale możesz zapytać na jego stronie internetowej:
http://www.riderauto.pl/161,356,Model-F-11
Użyj taśmy dwustronnej 3M, nawet producent listw jej używa.
Pozdrawiam