[F1] Stożek do Fabii
-
Parę koni zyskasz na filtrze i wydechu, ale w codziennej jeździe raczej tego nie wyczujesz. W 100 zł się raczej nie zamkniesz.
-
Znaczy chodzilo o sam filtr z dolotem <!-- s:P --> No wydeszek to 160zł z tym opaskami itp..Filtr 40zł plus dolocik noto 60zł..
P.s
Poczytalem duzo na stronkach i doszlem do wniosku ze chyba nie warto zachodu..Podobno stozek gorzej filtruje..Wciaga wieksze drobinki pyłu przez co silnik sie bardziej "ściera"..Na dodatek zle zamontowany dolot zmniejszy dynamike a podniesie spalanie..I teraz jestem w kropce ;/ -
Szczerze mówiąc, to ja też się zastanawiam nad założeniem stożka. W mocniejszym HTP on pomoże tyle, że nie będzie ciągnął powietrza z dwóch miejsc (czyli ciepłego i zimnego), tylko z jednego (tego, gdzie będzie stożek). Wiąże się to z jednak ze sporą przeróbką dolotu. Dopiero się do tego zabieram teoretycznie, bo nawet nie wiem, jak zdjąć ten plastikowy dekiel z silnika. Dzisiaj rano zauważyłem coś bardzo ciekawego. Otóż chwilę po uruchomieniu, kiedy to miejsce, gdzie silnik ciągnie ciepłe powietrze, było zimne, do komory szło go więcej. Efekt był taki, że do 3 tyś. obr/min zbierał się odczuwalnie lepiej. Więc stożek to chyba nie jest aż taka ściema. :zawstydzony: <!-- s:zawstydzony: -->
-
A jak zdjac ten plastik z tej komory ?? Bo tez sie zastanawialem szukalem po forum ktos opisywal ale bez fotek i wiekszego opisu Moglbys wrzucic opis jak to cholerstwo zdjac Jak do 3tyś zbiera sie lepiej troche to nawet dobrze bo Moja Fabianka powyzej 4tyś ciagnie <!-- s:( -->
-
Dowiedziałem się od znajomych, że:
- stożki o wiele lepiej filtrują powietrze
- odpowiednio zamontowany potrafi naprawdę dać niezły i odczuwalny efekt,
- jest o wiele lepszym rozwiązaniem, niż fabryczny filtr. :oczami: <!-- s:oczami: -->
Ja juz się nie zastanawiam i zaczynam się za to brać. Tylko... Nie wiem, jak ten plastikowy dekiel zdjąć z silnika... :mur:
-
a jak sie zalozy stozek trzeba cos regulowac potem?? dopływ powetrza cos prosze tez ko;ledzy jesli to mozliwe o podesłanie jakiegos linka z kpl zestawem
-
stożek spelnia swoja role tylko z odpowiednio dobranym do konkretnego modelu dolotem powietrza a co za tym idzie odpowiednia srednica dlugoscia...itp. roznice odczyjemy kecac autko na wyzszych obrotach bo do 2500 nic sie nie dzieje....
-
i jak myslicie o tym stożku?? warto jest zakladac?? przy 1,4 mpi 44kw ...
-
Szukam szukam i szukam i nigdzie nie moge znależć jak to zamontowac oraz zdjac ten plastik i jakaś rada jaka długośc dolotu. A to stanowi największy problem <!-- s;) -->
-
dziś tak szukałem informacji o tych stożkach bo myślę sobie założyć, i znalazłem zestawy - rura, obudowa, stożek, niżej są zdjęcia ich i co myślicie o nich czy warto jednak montować?? są to stożki przeznaczone do silników samochodów osobowych o pojemności do 1600 ccm. wiec z tego wynika ze wciąga mniej drobinki pyłu przez co silnik się mniej ściera, niż stożek bez obudowy. Oczywiście to jest moje zdanie i moja interpretacja tego wiec czekam na wasze zdania.
-
Ale co zamierzasz osiągnąć tym stożkiem ?
Takim uniwersalnym to możesz co najwyżej zmniejszyć sobie moc, zwiększyć spalanie oraz zmienić dźwięk na bardziej basowy.
Kompletnie bez sensu :mur: <!-- s:mur: -->
pozdro
-
Co chciałbym osiągnąć? hmm pewnie dyzo i tak nie osiągnę ale np polepszenie momentu, ... dlatego nie będę ryzykować i nie będę się bawił w takie przeróbki nie pewne ...
-
No więc tak. Samego Stożka nie ma sensu zakładać Ponieważ powietrze tak samo będzie ssane może minimalnie lepiej ale silnik nie wymaga większej dawki. (Amatorsko napisane) Lecz po kombinacji tych paru rzeczy od dołu + ew. strumiennica może by Ci dało bardziej zadowalające efekty :] Ale co za tym idzie, Strumiennica czyli brak legalnego przelądu trzeba tam dogadywać się. No i po założeniu tego wzrośnie może 0.5 spalanie :] ALe silnik za to będzie miał głebszy oddech już od ruszenia, bynajmniej tak mi się zdaje :luka: <!-- s:luka: --> [img]http://photos02.allegroimg.pl/photos/400x300/578/96/80/578968000[/img]
[img]http://photos01.allegroimg.pl/photos/oryginal/592/61/43/592614304[/img]
[img]http://www.tuningsys.nazwa.pl/tuningsys/stozek/dolot_6a.jpg[/img]
[img]http://photos04.allegroimg.pl/photos/400x300/588/76/98/588769896[/img]
-
w sumie masz racje, tez tak po woli stwierdzam ze się nie opłaca ... najlepiej odkładać co do grosza, niż wydawać na takie pierdoły;) i zrobić swap:D:D: he he
-
Zamontowanie takiego wirnika z pierwszego zdjęcia w dolocie podobno daje 2 razy lepsze efekty niż biturbo. :mur: :mur: :mur: <!-- s:mur: -->
pozdro
-
czyli masz 4x turbo niczym w veyronie ;D
-
http://allegro.pl/item665826947_filtr_powietrza_stozkowy_z_wektorem_3_redukcje.html ZALOZYLEM DZIS narazie prowizorka podpielem do rury orginalnej tej harmoni co z przepustnicy do filtra idzie powiem tak........ dzwiek super powyzej 3000 jest bosko ryczy jak 3l silnik <!-- s:) --> a dynamika mi sie wydaje ze sie lepiej zbiera a spalanie sie okaze ...a jak zamontuje go bardziej profesionalnie licze ne efekty
-
[b]FIGO-23[/b], zarzuć fotki jak możesz <!-- s:) --> masz może silnik AZE?
-
1.4 mpi 60 kM taki jak twoj moze zrobie fote dzis jak sie wyrobie ale w sumie nie ma co pokazywac amatorszczyzna w sobote bedzie czas zrobie to porzadnie
-
To poczekam do soboty <!-- s:) --> a pomyślałeś coś o zimnym powietrzu?