[F1 i F2] Problem z odpalaniem - temat zbiorczy
-
nie mam ac <!-- s:P --> wiec po problemie. no w sumie troszke to kosztuje.....udanej majowki!
-
mam taki problemik :
przy rannym odpalaniu musze krecic z 5-6razy zanim mi odpali.
akumulator ok, rozrusznik tez
czy mozliwe ze filtr paliwa lub pompa paliwa ? pozniej przez caly dzien odpala od drasniecia.
dodam ze silniczek ma juz ponad 260tys km <!-- s:) --> -
_reg5
-
poprawione F1 <!-- s:) -->
-
No to masz juz trochę nakęcone km. Specem nie jestem ,ale możliwe ,że pompa juz nie tzryma i paliwo sie cofa jak samochód dłużej stoi. Zamiast kręcić rozrusznikiem przekręć kilka razy zapłon (3-4 razy) i dopiero zakręć rozrusznikiem. Bedzie zdrowiej dla aku i samego rozrusznika. ( o ile mam racje )
-
jak sprawdzic pompe paliwa ? moze warto wymienic
-
Pomóżcie chłopaki bo nie wiem co robić... Przed chwilą chciałem wymienic bezpiecznik prowadzi on kablem do wzmacniacza. Podłaczyłęm wszystko.. I chciałem odpalić silnik żeby sprawdzić.. Wszystkie kontrolki święcą ale silnik nie odpala. Pomożcie mi. SIlnik kręci ale nie chce wogóle zaskoczyć.. <!-- s:( --> czy teraz tylko serwis mi pomoze?
-
Jeśli wszystkie bezpieczniki są ok, to trzeba go podłączyć pod vaga i zdiagnozować problem. Jak nie masz vaga to niestety laweta zostaje.
-
Dzisiaj byłem w skodzie:) w serwisie Skoda Margo Rybnik. Cały dzień robią:) i dalej nie wiedzą co jest nie tak. Mówią że poszedł sterownik silnika. W piątek popołudniu bd miał odpowiedz.
-
I jak? Wiesz już co i jak?
-
Powstało spięcie na Sterowniku Silnika. Sterownik Silnika musiałem wymienic. Serwis ładnie mnie skasował.
-
No to przykro, jednak teraz fabka napewno [b]Ci [/b]to odjeździ.
-
Fabia 2004 rok, kombi, silnik 1.4 (ten słabszy).
Mam taki problem, że samochód odpala kiedy chce (kiedy on chce a nie kiedy ja chcę) nie ma reguły czy zimny czy ciepły silnik, w serwisie wymienili czyjnik temp., świece zasugerowali wymianę pompy paliwa. W momencie kiedy nie chce odpalic to faktycznie pompa nie pracowała po tej sugestii wymieniłem pompkę ale dalej jest to samo podejrzewam że nie jest wina pompki tylko elektyki czyli zasilania.
1.Czy wie ktoś gdzie jest przekaźnik od pompki paliwa?
2. Czy jest w skodzie coś takiego jak zawór ciśnienia paliwa i gdzie?
3. Ewentyalnie jakiś czujnik ciśnienia paliwa?
Czy może byc taka sytuacja że w/w wyminieony czujnik lub zawór odczytuje że jest ciśnienie w układzie paliwa i wtedy nie załączy pompki?
Nadmienię tylko, uprzedzając pytania, że rozrusznik kręci. Raz czy dwa zapalił się "check engine" ale to przed wymianą swiec po wymianie i skasowaniu już się nia zapala.Zauważyłem, że w momencie gdy pompka nie "zaskakuje" z pod maski wydobywają się delikatne trzaski lub z pod konsoli?
-
Dzięki za odpowiedź w kwesti przekaźników.
-
Witam wszystkich forumowiczów.
Jest to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość, ale do rzeczy.
Zakupiłem na przetargu samochód Skoda Fabia 1.4 silnik AME z instalacją gazową BRC ale nie sekwencją. Przywiozłem go do domu na lawecie. Założyłem akumulator okazało się że pompa paliwa nie tłoczy bo nie ma przekaźnika. Kupiłem przekaźnik założyłem go i samochód dalej nie pali. Sprawdziłem świecę - iskra jest. Podpiąłem VAGa i pokazał błąd: Czujnik położenia wałka rozrządu - sygnał zbyt niski. Wyczyściłem ten czujnik oraz od położenia wału korbowego. Błąd dalej jest i samochód dalej nie odpala. Powiedzcie mi co tu jest grane? -
Jeżeli błąd nie daje się usunąć, prawdopodobnie czujnik jest uszkodzony.
-
Zamykam temat, usterka zlokalizowana. Okazało się że w ogóle tłoki nie chodziły, bo rozrząd się nie kręcił, ponieważ odkręciło się koło na wałku rozrządu i nie napędzało łańcuszka.
-
Witam serdecznie, mam podobny problem, czy możesz mi powiedzieć jaka była końcowa przyczyna tej awarii. Z góry dziękuję.
-
[quote="majdan"]Okazało się że w ogóle tłoki nie chodziły, bo rozrząd się nie kręcił, ponieważ odkręciło się koło na wałku rozrządu i nie napędzało łańcuszka[/quote] z przerażenien to przeczytałem :obgryza: i wnoszę o fachowość pisania zlokalizowanych i naprawionych ustetrek... o zgrozo <!-- s:P -->