[F1] Kontrolka świec żarowych
-
Witam!!!
Miałem dzisiaj rano taką sytuację. Odpaliłem Fabię 1.9 TDI, bez problemów. Po 5 minutach, przy gwałtownym wciśnięciu gazu zaświeciła się na chwilę, a później zaczęła błyskać przez 5 minut kontrolka świec żarowych, po czym zgasła. Czy ktoś wie o co chodzi? Czy ta kontrolka sygnalizuje jeszcze coś innego, czy tylko czas nagrzewania świec żarowych?
Pozdrawiam,
Arek -
Czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie? W instrukcji nie ma nic napisane o błyskającej kontrolce świec żarowych. Od dzisaj błyska cały czas podczas jazdy.
-
Niestety chyba nikt Ci nie pomoże bo to TDI, gdyby benzyna to inna sprawa. Pozostaje Ci podpięcie pod VAGA, ja tylko przypuszczam, że może to być spowodowane uszkodzoną świecą żarową, przynajmniej tak miał teściu w escorcie TD.
-
W ASO powiedzieli mi, że jest uszkodzy czujnik stopu i dlatego błyska kontrolka świec żarowych. Czy ktoś wie czy to jest trudne do wymiany?
-
Jak czujnik stopu walnie to świeci się kontrolka silnika lub EPC.
-
Mirek tak pewnie jest w benzynowych wersjach, ale w Sinclanie powiedzili mi że w TDI na 100% kontrolka świec błyska dlatego, że jest uszkodzony czujnik stopu. Diagnoza okazała się prawidłowa, bo nie było stopu, a po wymianie czujnika stop działa i kontrolka świec żarowych nie błyska.
Co ciekawe oryginalny czujnika stopu od Fabii uszkodził się po trzech próbach ustawienia czułości, światła zaczęły świecić non-stop. Drugi czujnik producent Delphi dla VW działa bez zarzutu i jest tańszy bo kosztował 27 złJest jeszcze jeden problem, którego nie naprawiłem, w kompie jest zapis, że uszkodzony jest czujnik temperatury paliwa. Czy ktoś wie ile taki czujnik kosztuje i gdzie go można dostać? W sklepie gdzie kupiłem czujnik stopu powiedzieli, że nigdy nie mieli czujnika paliwa.
-
[quote="sobot"]Mirek tak pewnie jest w benzynowych wersjach, ale w Sinclanie powiedzili mi że w TDI na 100% kontrolka świec błyska dlatego, że jest uszkodzony czujnik stopu. Diagnoza okazała się prawidłowa, bo nie było stopu, a po wymianie czujnika stop działa i kontrolka świec żarowych nie błyska.[/quote]
No to jesteśmy mądrzejsi
[quote="sobot"]Jest jeszcze jeden problem, którego nie naprawiłem, w kompie jest zapis, że uszkodzony jest czujnik temperatury paliwa. Czy ktoś wie ile taki czujnik kosztuje i gdzie go można dostać? W sklepie gdzie kupiłem czujnik stopu powiedzieli, że nigdy nie mieli czujnika paliwa.[/quote]
Ja też pierwszy raz o takim słyszę.
-
Mam dokladnie taka sama sytuacje - kilka chwil po ruszeniu zaczyna migac kontrolka swiec. Pytanie wiec mam nastepujace: gdzie mozna kupic czujnik i jak go wymienic?
-
W sklepie z częściami do Skody. Sam go nie wymieniałem, robił to elektryk, nie jest to skomplikowane, ale trzeba się nagimnastykować że dostać się do niego, znajduje się za pedałem hamulca.
-
Być może z uszkodzeniem 1 lub więcej świec, jak jest silnik gorący następuje rozszerzenie materiału i wtedy nie działa i pozostałe muszą wydajniej pracować.
-
A może wiesz jak sprawdzić świece, aby wyeliminować tą uszkodzoną ??
-
Trzeba każdą wykręcić i podłączyć na krótko do akumlatora, jak się zacznie czerwienić trzeba zdjąć zasilanie by jej nie spalić.
-
Czyli Twoim zdaniem nie jest to wina komputera ani elektroniki w samochodzie??
Dzięki za podpowiedź.
Pozdrawiam
-
Nie wykluczam tamtych rzeczy jednak zacząłbym od tego co najprostsze, czyli kontrola świec.