Fabia I - Immobiliser

Topic created · 2 Posts · 1831 Views
  • Witam,

    od czasu do czasu (ostatnio trochę za często) dopada mnie denerwująca przypadłość związana z Immobilizerem.

    Objawy: po włożeniu i przekręceniu kluczyka w stacyjce nie wyłącza się blokada Immobilizera, nie można uruchomić silnika. Miga sobie lampka z kluczykiem. Taki sam objaw jest na drugim kluczyku.

    Obejście problemu:

    1. odczekać 30 minut (jak nie zadziała patrz punkt 2)
    2. przecholować auto przez pół miasta (do tej pory zawsze zadziałało)

    Postanowiłem coś z tym zrobić, popytałem pana Google.
    Znalazłem kilka opisów podobnych problemów [url=http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?t=4977&highlight=immobilizer]tutaj[/url], [url=http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?t=2495&highlight=immobilizer]tutaj[/url] i [url=http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?t=2192&highlight=immobilizer]tutaj[/url]

    W żadnym z tych wątków nie znalazłem odpowiedzi jak się tego pozbyć.
    Znalazłem procedurkę dopasownia kluczyków do Immo [url=http://www.fabiaclub.pl/forum-pl/viewtopic.php?t=2929&highlight=immobilizer]tutaj[/url] , ale jeszcze jej nie próbowałem.

    VAG w ASO znalazł 3 sporadyczne usterki:

    1. 01128 Cewka czytająca immobilisera
    2. 01176 Kluczyk - sygnał za mały
    3. 01314 Sterownik silnika - brak komunikacji
      a panowie (TMT) na tej podstawie zalecili wymianę liczników (koszt powyżej 2k pln).

    Czy ktoś z Was wie jak/gdzie we Wrocławiu lub okolicach można się tego pozbyć?

    P.S. Tego samego posta wrzuciłem na autokacik.pl.

  • hej. miałem kiedyś ten sam problem, ale udało się go pozbyć bo trafiłem na dobrego elektryka, odkręcił zegary, gdzie okazało się że jeden z kabelków odlutował się, wię c to zrobił i problem się rozwiązał, też myślałem że to cewka. Może zacznij od tego.

Log in to reply