Kontrolka błędu silnika
-
:wsciekly: <!-- s:wsciekly: --> [b]witam mam problem otóż zatankowałem paliwo na jednej z tych gorszych stcji (prywatnych) i zapaliła mi sie kontrolka bład silnika. po z diagnozowaniu vagiem okazało sie ze :mieszanka za bogata cos o paliwie" po skasowaniu vagiem po 0koło 4 dniach problem się powtórzył.. i znowu to samo złe paliwo. pomocy[/b]
-
A wypaliłeś już to paliwo ,czy jeszcze nie? Jak nie to zalej dobrym paliwem '98" ( wymieszaj) i powinno wystarczyć ( teoretycznie )
-
Witaj,
Spróbuj nalać dobre paliwo v-power racing 100 powinno pomóc ewentualnie zwykłe v-power 95 też powinno pomóc oczywiście paliwa z shella <!-- s:) --> -
A tak poza tym w roli żartu i oczywiście bez obrazy najmniejszej to tej właściciel tej stacji to te paliwo powinien sobie wypić do śniadania. Ciekawe jakby mu było? A tak woli oszukać klientów i mieć to ........... i kropka i liczy ze się uda <!-- s:) -->
-
no własnie dzis zapaliła mi sie juz rezerwa i postaram sie wypalic do g.... do konca. i zaleje 98 mam nadzieje ze bedzie ok . tak na marginesie to mial juz ktos podobny problem????
-
Nie wyjeżdżaj paliwa do końca bo możesz sobie uszkodzić katalizator. A to jest droga rzecz w aucie lepiej dolej tam lepszego paliwa i powinno być lepiej. Mój tata ma coś takiego że jak naleje benzyny z karnistra to mu się zapala ten helikopterek i tak ma od nowości. A serwisie mówią żeby troszkę pojeździć jeżeli nie zgaśnie to przyjechać i wtedy oni zobaczą co tam się dzieje.
-
[quote="genius"] tak na marginesie to mial juz ktos podobny problem????[/quote]
Tak [b]wojtas[/b] kiedyś nalał brnzyny z parafiną , miał potem spore problemy. Zalej teraz 95 z shella na full i powinno przepalić.
-
[b] <!-- s:( --> po zdiagnozowaniu vagiem wypisało takie coś: Wyważenie paliwa – system wzmocniony (bank 1) o co chodzi miał ktos cos takiego??? prosze o pomoc[/b]
-
A masz zbyt ubogą czy bogatą mieszankę paliwa?
Ja bym zaczął poszukiwania od takich czynności:- Czyszczenie i adaptacja przepustnicy (wymień również uszczelkę pod przepustnicą 8zł)
- Sprawdź czy nie masz nieszczelności w układzie dolotowym oraz wydechowym, przypadkiem nie kończą Ci się tłumiki?
- Sprawdź czy pompę paliwa oraz regulator ciśnienia być może coś nie tak z ciśnieniem.
- Sprawdź kostki i przekaźniki odpowiedzialne za pompę paliwa (lewa strona deski rozdzielczej). Czasem zdarza się że któryś przekaźnik zdycha lub styki przerywają między kostką a przekaźnikiem.
Daj znać czy coś to dało. Jak nie będziemy dalej myśleć <!-- s:) -->
Damian
-
[b]:wsciekly: no wedlug vaga to za bogata nie wiem o co chodzi. po zatanjkowaniu 98 i przejechaniu 100km kontrolka znowu sie zapaliła i ten sam bład 16556 co to moze byc pomocy[b][/b][/b] a jak bym z tym problemem udał sie do ASO dobry to pomysł???
-
[quote="genius"]a jak bym z tym problemem udał sie do ASO dobry to pomysł???[/quote] Hmmm dobry pod warunkiem że masz tam znajomego mechanika bo jak nie to mogą ci wszystko wmówić...( jest ryzyko jest zabawa) Ewentualnie pojedz na zdjagnozowanie problemu ( pewnie ok 80 zeta) i nic nie naprawiaj tylko daj znać co powiedzieli.
-
[b]a an przykład jakbym miał dziurawy tłumik to tez mi sie zapali na kontrolka mial ktos tak???
[/b] -
16556 - system dawkowania paliwa za bogaty,
możliwe pryczyny: uszkodzony system paliwowy, uszkodzona sonda lambda
możliwe objawy: złe informacje z sondy lambda, zła praca na biegu jałowym silnika
sposób naprawy: wgrać prawidłowe wartości pomiarowe w grupie 30, sparwdzić działanie sondy lambda, skontrolować filtr paliwa z czujnikiem ciśnienia w systemie.ciag dalszy http://www.skoda-fabia-club.pro24.pl/forum-pl/viewtopic.php?p=40302&sid=eda6c6991c459df20b28dbea72c9105e<!-- m -->
-
a czy w ASO beda potrafili w 100 % powiedziec mi co tak naprawde jest nie tak???bo nie wiem gdzie mam to posprawdazc ...