[F1 i F2] Jaki olej? - temat zbiorczy
-
Wiadomo ze odpowiednie normy spełniać musi. W Fabii też już zmian nie chciałem robić cały czas lany był Motul Specyfik jednak przy zmianie auta poszła płukanka i amsoil. I nie tylko ja znacznie odczułem różnice w pracy auta. Jest o wiele ciszej. Zwłaszcza przy prędkościach 140+
-
Ja chyba następnym razem zabawię się w płukankę i LM Synthoil High-Tech 5W40 ew.właśnie AmsOil ... to będzie test <!-- s:) -->
-
Witam ! Jestem nowy itp itd.
Takie pytanie pewnie zadawała masa osób ale ciężko odnaleźć więc liczę na pomoc doświadczonych kolegów.
Fabia I 1.4 mpi z 2004 r. 73 tys przebiegu.
Jaki olej polecacie ? teraz zalany Castrolem Magnatec 5w40.
pozdrawiam -
Ja bym został przy castrolu <!-- s:) -->
-
a Total ?
-
Chyba każdy inny będzie lepszy niż Castrol, poczytaj trochę po forach, dużo ludzi skarży się na jego właściwości <!-- s:) -->
-
Ja tym razem skusiłem się na inny zestaw <!-- s:) -->
[img]http://images68.fotosik.pl/384/553fb04d7948305egen.jpg[/img] -
[quote="BArt76"]Chyba każdy inny będzie lepszy niż Castrol, poczytaj trochę po forach, dużo ludzi skarży się na jego właściwości <!-- s:) -->[/quote]
Co masz na myśli mówiąc o właściwościach? -
Przedtem jeździłem na Castrolu i nie narzekałem. Teraz mam nalany Vw olej
-
Ja również jeździłem najpierw na Mobilu 1 a teraz na Castrolu i jest ok.Nie mamy przecież silników wyczynowych <!-- s;) -->
-
[quote="TOMUŚ"]Przedtem jeździłem na Castrolu i nie narzekałem. Teraz mam nalany Vw olej[/quote]
Jaki to olej VW? Z tego co wiem to VW nie produkuje swojego oleju, a tylko jest w opakowaniu z logoszyldem volkswagena. Natomiast w bańce to albo Castrol albo Mobil zależy z kim ma umowę podpisaną. -
On jest w srebrnej flaszce 1L z logiem VW . Numeru jego nie pamietam, musiałbym iść i go zapisac se.
Ja go kupiłem u Lellka a on leje to lub castrola professional czy coś w tym stylu -
Witam, krótkie pytanie do znawców <!-- s:) -->
F2, 1.4 pb 16v, bez lpg, 90000 przebiegu. Do tej pory jeździł na Castrolu 5W40. Ostatnio w chłodniejsze dni trochę rano głośniej chodzi na zimnym. Lać dalej ten olej, czy już myśleć o jakiejś zmianie? -
Olej każdy jest dobry, pod warunkiem że spełnia normę VW.
Jeśli masz pewne źródło tego oleju to dalej go uzywaj,
Samo 5w coś tam niewiele o nim mówi i nie jest powiedziane że spełnia normę VW.Taka ciekawostka:
Dziś zadzwonił do mnie znajomek, któremu polecilem Motul-a w normie 507.00
Wczesniej używał castrola edge tez w tej normie i mówi: wiesz że teraz komp pokazuje mi temperaturę oleju niższą o 13* po takiej samej trasie jaką zrobiłem na castrolu ?
No to super - odpowiadam.
A wiadomo że im wyższa temp oleju tym życie jego jest krótsze <!-- s;) --> -
Tak, wiem, że motul to dobre oleje, ale jakoś chyba zaufać castrolowi. Myślę, że spełnia norme.
-
[quote="tormen"]Tak, wiem, że motul to dobre oleje, ale jakoś chyba zaufać castrolowi. Myślę, że spełnia norme.[/quote]
Zobacz na opakowaniu jakie ma napisane normy od VW.
Znasz kodowe oznaczenie swojego silnika ? -
[quote]Znasz kodowe oznaczenie swojego silnika ?[/quote]
Niestety nie znam, może BXW? To 1.4 16v z 2009r. -
[quote="tormen"][quote]Znasz kodowe oznaczenie swojego silnika ?[/quote]
Niestety nie znam, może BXW? To 1.4 16v z 2009r.[/quote]Podnieś w bagażniku ten materiał na dnie, który osłania koło zapasowe i tam masz naklejkę.Tam sprawdzisz oznaczenie silnika.W przypadku problemów wrzuć fotę. <!-- s;) -->
-
Znalazłem pojemnik po oleju. Nie wiem jak mogłem się rąbnąć, to 5w30, a nie 40. Niemiecki oryginał, jest też info, że polecany dla VW. Jak rozumiem mogę dalej lać taki sam?
-
tormen, zrób zdjęcie tego po oleju z dwóch stron (wszystkie etykiety).
Ciekaw jestem co tam wlewasz.
Tą etykietę w bagażniku znalazles ? Albo w książce gwarancyjnej jeszcze jest.