[F1] Piszczy przy odpalaniu zimnego silnika.
-
Witam,
Podczas odpalenia fabki na zimnym silniku słychać piska. Ktoś wiem co to może być? Może rozrusznik albo pasek rozrządu się odzywa? Rozrząd robiony był ok 70tys km temu. Co ile powinno się go wymieniać? Jest to silnik 1.9 tdi.
Z góry dziękuję za rady. -
Nie ma opcji żeby pasek rozrządu piszczał, natomiast w osprzęcie silnika są dwa paski i prawdopodobnie to właśnie ten drugi daje te piski.. pasek wielorowkowy - napędza on np: alternator czy sprężarkę klimy. Sprawdź czy jest odpowiednio naprężony, kiedy był wymieniany?
Jeśli chodzi o Twój rozrząd to chyba co 60 tyś km wymiana, ale nie jestem pewien. Niech wypowiedzą się posiadacze tej jednostki <!-- s:) -->
-
Na 90% nie był wymieniany od 4 lat.
-
Więc może to być on <!-- s;) -->
Koszt nie duży, wymienić możesz sam -
A mógłbyś udzielić mi instrukcji jak to zrobić?:)
-
Musisz poluźnić napinacz, ale przede wszystkim zrysować sobie jak jest poprowadzony (najlepiej zrobić zdjęcie).
-
Tak jak pisze[b] Marcin[/b] narysuj sobie jak idzie pasek, następnie naciągnij napinacz, ściągnij pasek, załóż nowy i puść napinacz.
pamiętaj aby sprawdzić czy pasek leży tak jak powinien na wszystkich kołach, rolkach <!-- s:) -->
-
Może być pasek. Ale jego stan i naciągnięcie łatwo ocenisz. Sprawdź jednak sprzęgło koła alternatora. To już trudniejsza sprawa i pewnie musiałby to ocenić gość , który się "trochę " zna. Najlepiej taki co naprawia alternatory.
-
jest opcja, że może być pasek rozrządu. U mnie piszczało, i nikt nie umiał stwierdzić ocb jedynie pomagało przejechanie mydłem krawędzi paska rozrządu, a po wymianie piszczenia brak. Więc problem może być z jakością paska. Wizulanie pasek był dobry
Objaw był tylko na zimnym silniku, na rozgrzanym już tego nie było.