[f2] światła mijania słabe świecenie
-
mam pytanie dotyczące świateł mijania, mam fabię monte carlo z lampami z soczewką i światła mijania strasznie słabo swiecą, nie chodzi mi o jasność tylko o odległość, moje świecą na odległość nie całych 20m czy to normalne??
-
Witam.
W jakiej pozycji masz korektor ustawienia świateł :?: <!-- s:?: --> -
pozycja neutralna, później już jest tylko gorzej na 3 świecą na około 5-6m
-
Z tego co pamiętam to klubowicze którzy zakładali soczewki zamiast zwykłych lamp do F1, mówili, że widoczność jest nieco gorsza, ale design ładniejszy. Być może F2 również ten problem tyczy.
-
ale samochód wyjechał tak z salonu i jakoś tak od poczatku tak słabo świecą ale teraz zaczęło mi to przeszkadzać
w przepisach gdzieś znalazłem ze powinny swiecić na 40m, -
to przy reflektorze są takie 2 śruby regulacyjne. Jedna u góry a druga na dole . Weź sobie odpowiedni klucz i tą przy silniczku korektora świateł pokręć tak aby lampa świeciła wyżej i po sprawie <!-- s:) -->
Dodam że korektor musi być w pozycji 0 czyli u nas kreseczka podczas regulacji -
Może masz fabrycznie, źle ustawione lampy.
-
Dzięki. Myślałem że soczewki inaczej są regulowane. A wystarczyło popatrzeć pod maskę
-
ja sobie sam reguluje światła i zawsze mam dobrze <!-- s:D -->
-
[quote="MirekS"]Może masz fabrycznie, źle ustawione lampy.[/quote]
bardzo możliwe ale to powinni zrobić na przeglądzie zerowym, ciekawe co jest jeszcze źle
-
napisałem ci . W moich postach masz wszystkie info jak to się robi <!-- s:) -->
Jak nie wiesz jak to samemu zrobić to napisz to ci to szczegółowo objaśnie
-
Powiem tak pierwszą fabią miałem stłuczkę w 5 miesiącu użytkowania, zrobiłem naprawę z OC sprawcy i okazało się, że lampy świecą tuż pod auto, ale jak wjechałem na przyrząd pomiarowy to :szok: <!-- s:szok: --> było wszystko dobrze. Efekt był taki by świeciły "normalnie" musiało być 1cm ponad tą ich graniczną kreską, a zarazem by nie oślepiało kierowców z przeciwka. I tak już miałem przez kolejne 7,5 roku nim ją sprzedałem.
Oczywiście nie twierdzę, iż Twoja jest bita, ale ... różnie to bywa. U mnie wizualnie nie było nigdzie widać różnicy, szczeliny równe itd. -
Światła ustawione. Jedno zdjęcie przed drugie po
-
Jest różnica <!-- s --> .
-
Jeszcze żarówki można wymienić bo te fabryczne takie slabawe są. Ja zmieniłem na Philipsa Extreme blue vision (czy jakoś tak) i święca zauważalnie lepiej (szczególnie pobocza są lepiej oswietlone)
-
Jak będę wymieniał to na te które świecą dalej z Osrama. A tak w ogóle to tam są H7?