Wymiana silnika z 75 na 100 koni
-
Ostatnio mam problem z nadmiernym zużywianem oleju silnikowego przez moją skodzine. Mam 1.4 16v BBY 75 km.
I tak się zastanawiam, czy wymieniać pierścienie, czy od razu nie lepiej wymienić silnik.
Znalazłem silnik od fabi też 1.4 16v ale wersja 100 koni.
I moje pytanie jest następujące, czy jak wymienie tylko silnik, czy to wystarczy, czy trzeba coś jeszcze wymieniać, typu jakiś sterownik, komp, pompa paliwa itp -
nie wiem jak konkretnie w tym przypadku, ale generalnie nie warto się w to bawić, w 99% trzeba wymieniać również wiązki elektryczne, często skrzynię biegów etc. w aucie za kilka tysięcy mija się to z celem, lepiej uzbierać parę groszy i zmienić auto na mocniejsze
-
Dokładnie, trzeba wymienić również skrzynię jeśli model dla tego 100 KM jest inny niż ten dla 75KM.Na bank cały osprzęt.Komputer pewnie także.Gra nie warta świeczki.Możesz zapytać jak to wygląda kolegów którzy robili SWAP (co prawda z innymi silnikami), jak to u nich wyglądało.
-
Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
Decyzja podjęta, do wymiany idą pierścienie i zobaczymy co tam jeszcze jak wyciągne tłoki i zdejmę głowicę. -
Powodzenia.Daj znać co i jak. <!-- s;) -->
-
Jak chcesz zaszaleć to zrób swapa na 1.8T, choćby z Octavii. <!-- s:) -->