Piasta koła przedniego
-
Witam, potrzebuje wartości z jaką mam dokręcić śrubę na łożysku koła przedniego w mojej fabii, czy ma ktoś jakieś mądre książki ?? Z góry dziękuje <!-- s;) -->
-
Witam, 50 Nm + 45°. pozdrawiam
-
Dzięki
[size=75][ [i][b]Dodano[/b]: 09-08-2012, 20:07[/i] ][/size]
jesteś pewien że 50?? wyczytałem, że w octavi jest to 192 Nm
Można wiedzieć [b]skąd [/b]masz te informacje ????
edit :mur: <!-- s:mur: -->
-
Wymieniałem w swojej skodzie 1,9 TDI , serwis skody niemczech u kolegi !? (niemca), robiliśmy razem tak było napisane w "servisbuch" i tak skręciliśmy. to było 20 tys.km temu i jest cicho. P.S moja fabka jest z 2000r. i co mnie zdziwiło tylną piastę dokręca się bodajże 75Nm + 30°. dziwne.
-
Faktycznie trochę dziwne, wynika z tego, że koła w fabii są mocniej przykręcone ( 120 Nm) niż łożysko, ale skoro takie są zalecenia producenta to niech tak będzie. Dzięki za informacje i życzę długiej eksploatacji autka :motorek: <!-- s:motorek: -->
-
[quote="alles"]Witam, 50 Nm + 45°. pozdrawiam[/quote]
serwisówka to podaje dla zawieszenia ze wspomaganiem.
bez wspomagania jest tylko 50 Nmdla osi tylnej : 70 Nm + 30°
dla kół rzeczywiście jest 120Nm.
-
dodam jeszcze że dla kół 13 cali jest 50 Nm, a dla pozostałych 50 + 45° na dociążonej osi ( auto na kołach).
-
[quote="alles"]dodam jeszcze że dla kół 13 cali jest 50 Nm, a dla pozostałych 50 + 45° na dociążonej osi ( auto na kołach).[/quote]
W jaki sposób postawić auto na kołach przykręcając piastę?
-
[quote="wiesuaf"][quote="alles"]dodam jeszcze że dla kół 13 cali jest 50 Nm, a dla pozostałych 50 + 45° na dociążonej osi ( auto na kołach).[/quote]
W jaki sposób postawić auto na kołach przykręcając piastę?[/quote]
dokręcasz 50Nm , stawiasz na koła,
i dokręcasz dodatkowe 45 stopni.