[F1] Problem z akumulatorem badz z elektryką.
-
W Fabii był zamontowany akumulator Centra Futura 77Ah. Chodził dobrze po przejechaniu około 30km gdy zacząłem skręcać zapaliła się kontrolka wspomagania (wspomaganie wysiadło) i kontrolka niezapiętych pasów światła przygasły na desce rozdzielczej, po zgaszeniu silnika już nie odpaliła brak prądu. Wczoraj wymieniłem akumulator na inny odpaliła elegancko i znowu po 100metrach gdy próbowałem skręcić wysiadło wspomaganie światła przygasły, zgasiłem i już nie odpala brak prądu.
Proszę was o podpowiedzi co to może być.
-
Pierwsze to naładuj baterię, odpal wóz i sprawdź czy masz ładowanie.
-
najwazniejsza sprawa to musisz napisac jaki masz silnik. Zupelnie inne zadanie ma elektrycznosc w silniku diesla a zupelnie inne w benzynie. (Co wiecej - jesli masz silnik diesla z pompa vp44 to tez zupelnie inaczej wyglada sprawa elektryki w tym silniku. Oczywiscie to jest tylko przyklad bo nie spotkalem sie z fabia z taka pompa ale octavie juz chyba maja ten silnik )
Co prawda piszesz w dziale ON, ale jednak dobrze by bylo jakbys napisal co masz.
wydaje mi sie, ze przyczyna lezy jednak gdzie indziej. Zakladam, ze zalozyles nowy akumulator, wiec nie powinno po 100 metrach nagle ci wszystko wysiasc.
proponuje, zeby zaczal od stanu naladowania baterii. robisz to zwyklym voltomierzem.
To samo mozesz zrobic sprawdzajac stan ladowania akumulatora.
Jesli teraz twoj samochod nie dziala, to tym samym voltomierzem, idac od punktu do punktu, sprawdz do ktorego momentu dochodzi napiecie.gdybys mial problem z peknietym paskiem czy poluzowanym to tym bardziej musisz jak najszybciej zajac sie tym, bo to grozi wkreceniem paska i narobieniem szkod
niestety jestem swierzym posiadaczem fabii i jeszcze nie rozkminilem jakie tam jest wspomaganie. Widze zbiorniczek na plyn wiec hydraulika ale cos mi tak swita, ze jest tez elektryka wspomagajaca dzialanie systemu. Czyli trzeba sprawdzic jak jest wspomaganie zbudowane i zmierzyc przeplyw pradu.to tak na szybko
napisz cos wiecej bo tak to troche wroznie z fusow
co do tej pory zrobiles ? z jakim efektem ?