Fabia 1.9 TDI - pomocy
-
witam wszystkich serdecznie, jestem użytkownikiem fabii 1.9 TDi od paru miesięcy.
czytam to forum od kilku dni i prosze Was jeszcze o odpowiedz jednoznaczna na moje pytania, z góry dziękuje.-
czy w fabi był montowany tylko jeden rodzaj tego silnika o mocy 101 KM?? i czy jest on na popowtryskiwaczach??
-
moja fabia ma przejechane 45 000km i czas wymienic olej, czy MOBIL SYNT S SPECIAL V 5W-40 norma 505.01 bedzie dobry?? Pytam sie dlatego bo podobno moze byc kazdy co spelnia ta norme ale bylem sie pytac w kilku sklepach, warsztatach i tam mi wciskaja inne oleje o normie 500.00 5W50 lub 0W40. Czy tym co mi polecaja 500.00 moge powiedziec zeby spadali na drzewo czy tez maja troche racji polecajac pelnysyntety??
-
ile litrow oleju wchodzi do tego silnika??
dzieki i pozdrawiam
-
-
- Dwa rodzaje silnikow o mocy 101KM byly montowane w Fabiach - 1.9TDI i 1.4 benzynowy 16V. Silnik 1.9TDI jest na pompowtryskiwaczach.
- A MOBIL SYNT S SPECIAL V 5W-40 norma 505.01 nie jest pelnym syntetykiem? Ja leje Castrol 505.01 i jestem zadowolony.
- 4,5 litra
Pozdrawiam!
-
[quote="pawel"]1. czy w fabi był montowany tylko jeden rodzaj tego silnika o mocy 101 KM??[/quote]
Byl jeszcze 1.9 TDI o mocy 130KM montowany wylacznie w Fabii RS
-
hmm a dzis w ASO Śliwki katowice dowiedzialem sie ze moge miec silnik na pompowtryskiwaczach lub z pompa wtryskowa a wtedy odpowiednio stosuje sie olej 5w40 i 0w 50 i co wy na to??
jak rozpoznac ktory mam silnik?? samochod jest z 2005 roku
pozdro -
Jak rozpoznać nie wiem być może jedynie idąc po numerach silnika. Co do oleju ja używałbym 5W40 bez względu na silnik.
-
TDI (101KM) jest na pomowtryskiwaczach, SDI i TDI (90,110KM) sa na pompie wtryskowej.
Odnośnie oleju to mniej wazne jest czy jest to 5W40 czy 0W50
http://www.zss.pl/~moto/www_prace_dyplomowe/praca_6_oleje.htm#3<!-- m -->
Istotniejsze jest, żeby był do pompowtryskiwaczy 505.01.