Witaj na forum Fabia Club Polska

Skrzypiące plastiki

Temat utworzony · 4 Posty · 2522 Wyświetlenia
  • Witam, przyszła zima, plastik zrobił się twardy i w mojej fabii wszystkie plastiki drzwi w czasie jazdy zaczynają skrzypieć i trzaskać, to samo odczuwam w Yeti jednak w przypadku tego auta wszystko dokucza cały rok bez względu na temperatury.

Jak się pozbyć czegoś takiego? Może wygłuszyć matami nie drzwi a boczki z wewnętrznej strony ?

• Podpinam się, chętnie posłucham czy ktos walczył juz z tym 🙂 <!-- s:) -->
    U mnie skrzypią nie drzwi, a deska w okolicach regulacji ogrzewania przy jeździe po kostce

Pozdr

• W Fabii 1 '07 (przebieg 157k km) mam to samo, temperatura spadnie poniżej zera, rano przez pierwsze kilkanaście minut jazdy skrzypi wszystko jak w furmance 😉 Na dobrą sprawę nie wiadomo co i nie wiadomo gdzie. Z przodu, z tyłu - trudno to zlokalizować. Nawet w bagażniku (sedan) też coś wtedy skrzypi 😉 <!-- s;) --> W drugiej skodziance F2FL '11 (43k km) nie skrzypi zupełnie nic, nawet gdy jest zimno. Odnośnie F1 najbardziej wkurzającym i prostym do zlokalizowania generatorem zbędnych odgłosów są podłokietniki drzwi przednich. Pytałem w innym wątku czy ktoś znalazł na to jakiś patent, ale cisza.

Obawiam się jednak, że to jest walka z wiatrakami. Wygłuszenie zapewne nie da, bo problem jest w spasowaniu plastików... Np. podłokietnik drzwi w F1 składa się z dwóch połówek - dolnej i górnej. Gdy kładziesz nań łapę to górę dociskasz do dołu i skrzypi jak stare drzwi 😞 Jeździłem parę dni temu autem zastępczym - F2FL '12 (53k km) i tam dla odmiany skrzypiała cała deska. Co egzemplarz to inny problem.

• Rozebrać, psiknąć silikonem w sprayu, zastosować kołki do tapicerki z gumkami (sprzedawane obecnie w ASO)