Korek wlewu oleju Fabia 2002 r. 1.4 MPI
-
Witam wszystkich na forum. Otóż mam Fabię 1.4MPI z 2002r. w której szlag jasny trafił plastikową pokrywę silnika (górną), przez co nie mam możliwości zakręcenia wlewu oleju (korek jest oryginalnie zakręcany do tej pokrywy). Nie mam ochoty montować nowej pokrywy bo raz, że to dość drogie a dwa, że gwint na śrubę mocującą w pokrywie zaworów jest wyrobiony więc ta pokrywa i tak się prawie nie trzyma, przez co wlew oleju jest zatkany po japońsku czyli "jakotako". Ponieważ potrzebuję swoje autko szybko uruchomić to potrzebuję waszej pomocy przy doborze korka. Czy ten będzie pasował?
https://allegro.pl/oferta/korek-wlewu-oleju-favorit-felicja-felicia-c19-7596157453?reco_id=a83bf53e-9de3-11ea-bb58-b02628c81530&sid=d01473d939d3b7a8c58427388ad87631204eaf0a44665e55ef9de87b1886bbcd&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Category&bi_m=reco& -
Witam.
jak bym spróbował bo ten korek jest tani ale raczej na jedno zakręcenie.
jeśli dobrze pamiętam to w Felciach i favoritkach to był korek na jeden raz i przy każdej operacji z korkiem trzeba było wymieniać uszczelkę z korkiem -
Witam,
spróbowałem. Korek jest tani jak barszczyk i faktycznie pasuje. Nowy korek z uszczelką bardzo ciasno siedzi we wlewie. Oryginalna pokrywa z korkiem miała duży luz. Jak będzie z trwałością - czas pokarze. Na wszelki wypadek mam dwa korki.
ps. przydatne info dla innych nieznających się (jak ja). Korek jest sprzedawany z luźno założoną uszczelką. Żeby było dobrze uszczelkę trzeba przełożyć na korku za taki cienki "kołnierz". -
Gloow , widzisz czasami warto zaryzykować