Metalicznny odgłos w silniku 1.2 12V
-
Witam
Ostatnio zauważyłem, że przy niskich obrotach na 1, 2, 3 biegu jak dodaje gazu dochodzi do mnie jakiś dziwny metaliczny odgłos nie zdarza się to zawsze. Ale zauważyłem że ma to miejsce jak silnik jest zimny, i jak jadę wolno 30-40 km/h na drugim biegu i jak dodaje gazu.
Nie wiem czy może to łańcuch rozrządu mam 47000 km przebiegu. Spotkał sie ktoś z czymś podobnym. -
Niech się tu wypowiedzą osoby co miały przejścia z rozrządem, ale myślę, że jesteś o chwilę przed jego awarią. [b]Zygus[/b] przy podobnym przebiegu zakończył drogę przez niego.
-
Ale u mnie była cisza cały czas. NIe bylo żadnych objawów. Podjedz do ASO, znaja temat to może cos doradza. Choc z tego co ja w swoim czasie sie dowiadywałem to sprawdzić rozrzadzu nie ma jak, bo trzeba duzo rozbierac.
U ciebie cos hałasuje wiec moze od razu kwalifikuje sie do wymiany.
A który rocznik Fabki?? Bo chyba późny 2003 juz nie miał tego problemu -
Dzieki za info, Mam Fabie z 2004 roku po liftingu. Podjade do ASO moze cos uslysza <!-- s:) -->.
-
Już jak ich znam to jak usłyszą to [b]Ci[/b] pół silnika wymienią.
-
Byłem w ASO wszystko jest ok niema się co obawiać, ma już wersje poprawioną jeżeli chodzi o rozrząd.
-
Radzę ciągnij temat dalej i szukaj przyczyny, niesłuchając ASO, bo później może być drogo.
-
Na szczęście ma zaprzyjaźnionych ludzi w ASO do którego jeżdżę. Sprawdzili wszystko, ten odgłos nie pochodzi z silnika.
-
[quote="mpuzon"]ma już wersje poprawioną jeżeli chodzi o rozrząd.[/quote]
Jakie masz oznaczenie silnika BME czy AZQ i z jakiego miesiąca i którego roku jest silnik (auto)Na jakiej podstawie ASO tak zawyrokowało? po numerze nadwozia, dacie produkcji auta, numerze silnika?
Przemagluj ich na tę okoliczność. Po czym można samemu rozpoznać jaki ma się rozrząd? Bo inne ASO w ogóle udają greka w tej sprawie. A w sumie to ważna informacja.
-
Na glowicy jest wybita data 07.04, od konca 2003 podobno już zmienili rorząd.
-
Auto jest z 2004 po liftingu.
-
a auto z jakiego masz miesiąca?
w którym miejscu na głowicy jest ta data? -
Po lewej stronie bloku, a auto chyba jest z listopada 2004.
-
OK dzieki