Wskaznik temperatury
-
witam chcialem opisac problem ktory przesladuje mnie po raz drugi . Po odpaleniu rano fabi zaczyna swiecic kontrolka temperatury (zaznaczam ze auto jest zimne) po chwili gdy silnik popracuje gasze i odpalam ponownie , kontrolka juz nie swieci (poprzedniemu wlascicielowi przytrafilo sie to raz,a mnie juz dwa razy ,caly zbiornik cieczy chlodzacej wymieniany co roku w serwisie (gwarancja minela dokladnie miesiac temu).Zaczyna mnie to bardzo irytowac .Powiem wiecej zaczyna mnie to wkur---c. Panowie czy znowu musze wymieniac caly zbiorniczek , czy mozna zrobic cos innego. pozdrawiam calkiem spokojny pabi
-
Przyczyną tego zjawiska jest najczęściej pokryty osadem czujnik poziomu cieczy w zbiorniczku. Jak się ciecz podgrzeje i zapalasz drugi raz może wtedy już nie piszczeć. Proponuję zdemontować zbiornik i dokładnie umyć rozpuszczalnikiema, a potem wyparzyć wrzątkiem przed ponownym zamontowaniem.
-
[b]Pabi74[/b], mam ten sam problem <!-- s:/ --> Spróbuje zastosować rady [b]Mirka[/b]. Daj znać jak ci sie uda.
-
Próbuj [b]Wiktor[/b], tylko pamiętaj o dokładnym wyparzeniu by rozpuszczalnik nie przedostał się do silnika, ja u siebie robiłem tak z 4 lata temu i do dziś spokój. Zbiorniczek jest niestety częścią nie rozbieralną.
-
ale nowy kosztuje z 30zl <!-- s:) -->
-
Znalazłem cenę 47,70 zł w sklepie internetowym, faktycznie potaniał, ja 4 lata temu jak miałem tą przygodę kosztował coś koło 100 zł.
-
Widzę, że [b]DIAMOND[/b] działa na szeroką skalę.