[FII] Źle zużywające się hamulce

Topic created · 5 Posts · 3307 Views
  • Mam taki oto problem, dzisiaj go tylko opiszę, ale jutro wrzucę fotki. Otóż na jesień poprzedniego roku zauważyłem, na tarczach dziwny czarny ślad podobny do tego jak tarcze pordzewieją tyle że czarny :lol: <!-- s:lol: --> . Pomimo kilku prób ostrzejszego zahamowania nic się nie zmieniało i ślad pozostawał w swoim miejscu. Pojawił się na przednich tarczach z jednej strony zajmował może z 2cm od brzegu tarczy po całym obwodzie a na drugiej ze 3. Auto podczas hamowania nie ściągało ani nic, wszystko oprócz wizualnego efektu wyglądało okej. Miałem mieć za niedługo serwis więc poczekałem z tym do przeglądu. Tam okazało się, że pęknięte były okładziny klocków (oryginalne od nowości, tak jakby okładzina odklejała się od klocka plus spękania) musiały trochę trzeć i być krzywo. Tarcze i klocki zostały wymienione na nowe Boscha plus standardowy przegląd układu hamulcowego. Tyle tylko, że na nowych tarczach znowu mi się to pojawiło po niedługim czasie (ok tygodnia). Na razie nie ma jeszcze wyczuwalnego pod opuszkiem palca uskoku. Nie chcąc ich spisywać na straty próbuję ustalić co to może być, czy ktoś miał podobny problem?
    Ogólnie wydaje mi się że to może być spowodowane tłoczkiem zacisku który np. nabrał jakiegoś luzu i teraz wysuwa się krzywo i krzywo dociska klocek.

  • Kolego, zrób [u]dokładne[/u] zdjęcia i podlinkuj je na forum, bo w przeciwnym razie będzie wróżenie z fusów. Z tego co piszesz wyobrażam sobie ślady odciśniętych klocków na powierzchni tarcz - czasami tak się dzieje.

  • Dodaję fotki 2 są zrobione jak to teraz wygląda na nowych tarczach. Trzecia jest wymontowanej tarczy, ale nie mojej. Na tej wymontowanej widać to to samo tyle, że u mnie tworzy się po zewnętrznych brzegach tarczy i jest bardziej przyrdzewiałe. Tak jak pisałem, pojawiło mi się to na obu tarczach z przodu przed i po wymianie tarcz i klocków.
    [img]http://i68.tinypic.com/28klhn9.jpg[/img]
    [img]http://i63.tinypic.com/x28l1i.jpg[/img]
    [img]http://i65.tinypic.com/15r19vo.jpg[/img]

  • [quote="Pakynchalter"]Ogólnie wydaje mi się że to może być spowodowane tłoczkiem zacisku który np. nabrał jakiegoś luzu i teraz wysuwa się krzywo i krzywo dociska klocek.[/quote]
    Jedno jest pewne - nie może być mowy o żadnym luzie tłoczka 🙂 <!-- s:) --> Gdyby takowy wystąpił to miałbyś do czynienia z wyciekiem płynu hamulcowego i to zapewne bardzo wyraźnym.

    To co widać na Twoim zdjęciach to typowe uszkodzenia tarczy jakie obserwuje się w przypadku zbyt małej intensywności eksploatacyjnej auta, więc także jego hamulców. Ile km zrobiłeś na tych tarczach?

  • Ze 2 czy 3 tysiące, w tygodniu robię średnio 300km. Tylko jak mówisz to w sumie jest to możliwe bo muszę przejechać jakieś 3km do wjazdu na autostradę i potem ze 2 po zjechaniu z niej więc hamulców używam praktycznie tylko wtedy.

Log in to reply