Wysokie spalania
-
Witam
Moja Fabia coś zaczęła dużo spalać Do tej pory paliła ok 6,5 l. na 100km Przez trzy ostatnie zbiorniki średnia wyszła mi ok 8,2. Gdzie szukać problemu związanego z większym spalaniem. Żadnych błędów komp nie wyświetla. 1000km temu wyczyściłem przepustnicę Świecę mam do wymiany za ok 10000 km. Na oryginałach zrobiłem 50000km temu
-
Hamulce blokują ?
-
Hamulce ok Sprawdzałem
-
Sprawdź filtr powietrza być może trzeba wymienić go na nowy (czysty).Kolejna sprawa to filtr paliwa również może być zasyfiony i przez to może być większe spalanie.Sprawdź ciśnienie w oponach czy jest odpowiednie.Dawno nie wymieniane świece też mają na to wpływ.Musisz sobie sam odpowiedzeć na pytanie co sprawdzić najpierw.
-
Filtr powietrza nowy
Może jednak wymienię filtr paliwa oraz świece
Na filtrze paliwa zrobiłem 160tys km -
No to zaczął bym od tego.Ostatnio kupiłem zamiennik od Filtrona za 59zł porównując do ORI za 95zł to jest kilka zł różnicy.
-
Zastanawiam się jeszcze czy nie może być walnięta sonda lambda
-
Ale przy walniętej sondzie miałbyś helikopterek na cyferblacie, ale test możesz zrobić VAG-iem.
-
proponuję ogarnąć świece. chociaz najbardziej prawdopodobny wydaje mi się brudny filtr paliwa.
-
Ale czy zapchany filtr paliwa może mieć wpływ na spalanie Auto normalnie przyspiesza nie traci mocny.
Nadmienię jeszcze że auto stało pół roku w garażu. Po tym długim postoju zaczęło więcej palić
[color=#008000]Post edytowany przez Tomuś[/color]
-
Może, ponieważ zwęża (zmniejsza) się strumień przepływu paliwa do silnika.Zobaczysz że po wymianie autko będzie jak torpeda (uwierz mi).
-
Kupić oryginał czy może być zamiennik
-
Można kupić zamiennik, ale ori też nie jest drogie.
-
Proponuję kupić oryginał. Różnica cenowa nie jest ogromna, a oryginał to jednak pełne bezpieczeństwo.