Termostat... czy.. ?
-
Witam. Ostatnim czasem coraz czesciej zaswieca mi sie kontrolka typu...[url]http://moto.pl/Porady/51,115892,11545908.html?i=7[/url]
Dodam ze dosyc długo nagrzewa mi sie teperatura silnika do 90 stopni ... a na regulacji temperatury, wystarczy przelaczyc o jeden zabek do gory a grzeje w kabinie cieplym powietrzem jak wsciekly... czy to jest spowodowane zepsutym termostatem?]Prosze o pomoc. Pozdrawiam Wojtek
-
Witam.
jeśli Ci się zapala kontrolka silnika ta pomarańczowa (nie którzy na to mówią helikopter) to musisz sprawdzić błędy wagiem/vasem.
Piszesz że jak przekręcisz pokrętło do ogrzewania to leci gorące. Sprawdź zawór ogrzewania którym steruje pokrętło od ustawiania ciepła.
Uszkodzony termostat charakteryzuje się tym że jak go masz uszkodzonego to:
- silnik sie bardzo ciężko nagrzewa
- silnik ma wysoką temperaturę i ciągle się jest wł. wentylator z chłodnicy
- popuszcza płyn chłodniczy.
Przeważnie są te dwa pierwsze.
-
hmm sprawdzalem bledy wagiem/vasem... wyszlo ze niby termostat .
A co do objaw to tylko... silnik sie bardzo ciężko nagrzewa.A gdzie sie znajduje... zawór ogrzewania którym steruje pokrętło od ustawiania ciepła ?
-
Jeżeli silinik się ciężko zagrzewa to raczej na 99% jest termostat.
Ten zawór jest w środku auta za pokrętłami nawiewu i wentylacji
-
Dziekuje za pomoc. Mysle ze wymienie sam termostat, a tak na marginesie czy w 1.2 HTP mozna wymienic sam srodek termostatu?
-
Nie wiem czy występuje sam środek do termostatu do 1.2 HTP. Wymiana tego nie jest trudna <!-- s:) -->
Pamiętaj że musisz spuścić płyn chłodzący i najlepiej nalać nowego płynu