Spalanie TDi a dziwne wskazania kompa
-
WItam mam nadzieje że w dobrym dziale piszę
Jak wam pokazuje komputer ze spalaniem, bo mi pokazuje przeważnie min 10L średniego spalania a czasami dochodzi nawer do 17L
Na trasie potrafię zejśc do 5,2 ale martwią mnie te wskaźniki w mieście. Jak stoję w korku to spalanie ciągle rośnie. Nigdy nie udało mi się zejść w zakorkowanej jeździe żeby komp mi pokazał np. niecałe 8L
Obecnie moja F1 jest po wirusie na 130KM ze 101 ale wcześniej też pokazywało mi spalanie z kosmosu
Czy coś może być z kompem ?
-
no sprawa trochę dziwna, bo u mnie takie rzeczy się nie dzieją niezależnie od mocy jaką posiadałem w autku. U mnie wskazania są na stałym poziomie odpowiednio czy jazda miejsca czy po za miastem. Z tego co napisałeś to na trasie wszystko wraca do normy jeśli chodzi o wskazania tak? Jeśli w mieście takie cyrki wyprawia komp to może przez mrozy (no chyba że latem też tak było). Błędy jakieś wykazuje? Sprawdź czy wskazania się normują po osiągnięciu 90 stopni silnika (wyzeruj wskazania po osiągnięciu temperatury i pojeździj).
-
latem maksymalnie dochodziło mi w mieście tak do 10-11 litrów
pod vagiem błędów nie ma
może jakaś korekta kompa licznika ?
-
no to jak dochodziło Ci do 11 litrów, a przejechane miałeś mało kilometrów to może tak się zdarzyć. Ja też jak zatankuje i zrobię np 30 km po mieście to średnia na kompie też nie zaciekawa, ale później spada wszystko do normy.
-
właśnie czytam że po wirusie mogą być takie cyrki że komp oszukuję
-
No to musisz z tym żyć albo gdzieś indziej wirusy robić <!-- s;) -->
-
to żeś mnie pocieszył <!-- s -->
-
oj tam oj tam wkradł się jakiś mały niegroźny chochlik i tyle <!-- s;) --> pewnie można temu zaradzić jeśli Cię to denerwuje.
-
W mieście będziesz mieć inne dawki a w trasie też, dlatego będą takie wskazania. Jak doktorek pisze - może tak jest mapa zbudowana że takie masz wskazania.
Wg mnie albo ktoś przebuduje ci mapę albo będziesz musiał się przyzwyczaić. -
Dobra jest już Ok
przełączyłem sobie z 1 na 2 i tam już tak nie drażni
-
2 to średnie spalanie, więc jeżeli tam jest dobrze to się nie przejmuj.