[F1]Coś klepie w silniku
-
Witam,
od niedawna coś zaczęło wydawać dziwne dżwięki z silnika, z początku myślałem, że to to popiskiwanie jak na jałowym. No i oberwał mi się troszke łącznik elastyczny przez co bardziej pierdzi a co za tym idzie zagłusza te dziwne dźwięki. Ale dziś otworzyłem maske i się przeraziłem. Pojawiają się tylko podczas dodawania gazu. Zawory? Panewki? Wiem, że bez wizyty u mechanika się nie obejdzie, ale może ktoś z Was coś podobnego przechodził i mniej więcej na co mam się szykować głównie finansowo?
Nagrałem [url=http://www.youtube.com/watch?v=-f2cQ6ky7uQ&feature=youtu.be]filmik[/url], na którym delikatnie naciskam pedał gazu. Wtedy słychać to najbardziej. -
A jaki masz przebieg?
-
180 tysięcy
-
Na jakim oleju jezdzisz? Czy tak Ci stuka silnik? http://www.youtube.com/watch?v=xh-p_qw4gLM<!-- m -->
-
Przecież podałem link do filmiku :dontgetit: <!-- s:dontgetit: -->
-
No niestety ale moje oczy linku nie widza.
-
Dzwiek przypomina uszkodzony hydrauliczny popychac. Ale tak z filmiku wydaje sie jakby zawor uderzal o cos.. moze nawet o tlok.. brat w oplu mial taki podobny dzwiek a nie bylo to nic w silniku a wydmuchana uszczelka kolektora wydechowego. Wiec czym predzej do mechanika zeby nic sie wiecej nie uszkodzilo.
-
Ciekawy ten dźwięk.
Ale wydaje mi się, że to nie jest odgłos z wnętrza silnika..Masz taką możliwość żeby ktoś trzymał gaz a Ty słuchałbyś z którego miejsca dobiega ten odgłos?
-
Taka możliwość tak ale już jutro.
-
[quote="DanielK"]Taka możliwość tak ale już jutro.[/quote]
To sprawdź <!-- s:) -->A napisz jeszcze czy to stukanie występuje tylko przy tych obrotach co na filmiku czy na wyższych też? zimny, ciepły silnik taki sam objaw? Jaki stan oleju? Czy są inne objawy?
-
Każda temperatura. Podczas jazdy też coś było słychać, ale dopiero po otwarciu maski usłyszałem skalę problemu. Innych objawów brak. Poziom oleju około 1/4 na bagnecie ale za niedługo zmiana bo już 8 tysięcy najeżdzone.
-
Problem rozwiązany - sprawcą był luźny zawór egr, niemal całkowicie się odkręcił :szok: <!-- s:szok: -->