Szelest podczas skręcania
-
Od tygodnia czasem słyszę szelest jakbym najechał na jakieś druty i darły by po nadwoziu (słychać to z przodu). Zauważyłem, że występuje to przy skręcaniu, ale nie zawsze to się pojawia. Co to może być? Na jesień miałem wymieniany piasty koła przód komplet. Dzisiaj podjechałem do mechanika, ale gumy z przegubu są całe i nic nigdzie nie wycieka. Po jeździe próbnej nie było słychać szelestu i nic nie stwierdziliśmy.
-
A nie rozsypuje się łożysko MacPhersona
-
Po opisie bankowo będzie to łożysko macpersona pytanie tylko po której stronie, ale to można łatwo stwierdzić.
Co do wymiany pamiętaj, że robi się to wraz z poduchą. -
jest ono z tyłu? bo ostatnio tam słychać stuki. ile takie coś może mnie kosztować?
-
Nie łożysko mcpersona jest z przodu, z tyłu możesz mieć uszkodzone odboje amortyzatora tylnego.Zajrzyj w nadkole i zobacz w jakim są stanie, czy nie są naderwane.To takie bałwanki.Na pewno jak zobaczysz to będziesz wiedzieć o co mi chodzi.
-
Tylko, że urwane bałwanki nie hałasują.
-
amortyzatory tylne były mienione wiosną 2012. Stuki słychać na prostej drodze na nierównościach.
-
Jeżeli masz na myśli o tych bałwankach: [url]http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=232[/url] to są one ok.
-
[quote="MirekS"]Tylko, że urwane bałwanki nie hałasują.[/quote]
Zgadza się, nie hałasują, ale jeśli jest założona źle osłona plastikowa amortyzatora ( nie będzie dobrze nałożona na odbój -zbyt płytko naciągnięta ) to będzie słyszalny specyficzny odgłos z tyłu. Ja tak miałem i dopiero po poprawieniu osłony specyficzny dźwięk minął.
-
Szymon 189 to masz do wymiany łącznik stabilizatora
-
łącznik stabilizatora chyba występuje z przodu? A słychać to obecnie z tyłu.
-
[quote="szymon189"]łącznik stabilizatora chyba występuje z przodu? A słychać to obecnie z tyłu.[/quote]
Łączniki stabilizatora występują tylko z przodu we Fabii.
Proponuję abyś udał się na kanał i wszedł pod auto.Obejrzyj je od dołu zobacz czy nic w wydechu nie jest luźne obejrzyj wahacze z tyłu.Jest jeszcze jedna możliwość jedź na stację diagnostyczną dasz 20 zł i Ci sprawdzą zawieszonko. -
Ja też miałem po wymianie łożysk taki dzwięk. POjechałem do znajomego przejechał sie usłyszał podniósł samochód i odgiął blaszke z tyły za tarcza i jak ręka odjął nic nie szelesci. Może u ciebie jest to samo
-
Za jaką tarczą?
-
Hamulcowa