Witaj na forum Fabia Club Polska

[F1] - sprzęgło zbyt nisko bierze

Temat utworzony · 3 Posty · 1606 Wyświetlenia
  • Problem polega na tym, że sprzęgło jakby zbyt nisko brało lub podczas dociskania pedału nie wysprzęgało do końca.. Sam nie wiem jak to opisać, czytałem tutaj na forum, że sprzęgło bierze w okolicach połowy skoku pedału, u mnie bierze powiedzmy w 1/4 czyli praktycznie na samym dole..

Silnik 1.4 16V 75KM 130k km przebiegu, 2004r.

Jak się to objawia..

1. Podczas zapalania na biegu i z wciśniętym sprzęgłem czasem auto zakołysa jakby chciało już jechać.
    2. Gdy wrzucam wsteczny słychać straszny zgrzyt, czasem pomaga kilkukrotne wciśnięcie sprzęgła. Pozostałe biegi raczej bez problemu, choć czasem ciężko wrzucić jedynkę.
    3. Na postoju, gdy wrzucam jedynkę podobnie jak w punkcie pierwszym, auto wyrywa się do jazdy..

Dodam, że łożysko oporowe już słychać i przymierzam się do wymiany sprzęgła, choć nie ukrywam, że zbytnio mi się nie śpieszy... Poza tym nie mam pewności czy wymiana pomoże, może to skrzynia?

Płynu hamulcowego jest sporo, tuż pod korkiem.

• Jeżeli Fabia nie ma osobnego układu hydrauliki sprzęgła, to czeka Cię prosty proces odpowietrzenia układu sprzęgłowego zasilanego płynem hamulcowym.
    Jeżeli Fabia posiada osobny układ hydrauliki sprzęgła, to czeka Cię prosty proces odpowietrzenia układu sprzęgłowego zasilanego płynem hamulcowym.

🙂 <!-- s:) -->

Po prostu podjedź do pierwszego lepszego mechanika i poproś o odpowietrzenie sprzęgła. Jeżeli zajdzie taka potrzeba, wymień płyn. Być może już do niczego się nie nadawać.

Inna opcja? Padające łożysko wyciskowe... ale to możesz sprawdzić bardzo łatwo: zobacz jak szybko odbija pedał sprzęgła od podłogi.

• Pedał odbija szybko, podczas odpowietrzania sprzęgła nie wyciekł płyn. Podejrzenie padło na pompkę sprzęgła, która nie pompuje płynu. Dobry trop?

Dodam jeszcze, że na postoju wrzucając bieg i trzymając sprzęgło wciśnięte auto samo zaczyna się toczyć (przód / tył).