Witaj na forum Fabia Club Polska

Problemy z gazem.. Gaśnie.

Topic created · 6 Posts · 2122 Views
  • Witam. Przeszukałem forum i niestety nie znalazłem podobnego problemu 😞 <!-- s:( --> Skoda Fabia 2000r. 1.4 44kw + LPG. Co jakisz czas w trakcie jazdy kontrolka gazu gaśnie, pojawia sie kontrolka akumulatora i wspomagania i auto chwile jedzie na benzynie po czym gaśnie. Kilka dni spokoju i znowu sytuacja sie powtarza. Dzieje się to mniej wiecej od 2 tyg. Ok miesiac temu byłem na przeglądzie gazu i wszystko było idealnie. 2 miesiące temu wymieniłem akumulator i czyściłem przepustnice. A teraz zaczęły sie takie problemu i kompletnie nie mam pojęcia co może byc przyczyną. Nie szukam winy po stronie instalacji ponieważ jest świeżo po przeglądzie. Dodam że sytuacja zdarza się kiedy auto przejedzie juz sporo i silnik ma max temperature. Jak już zgasnie mam też problemy z ponownym odpaleniem i czasem dopiero za trzecim razem zaskoczy. Kręci sie pięknie dzieki nowemu akumulatorowi ale nie chce zaskoczyc. Sytuacja jest niebezpieczna bo zdarzyła mi sie wczoraj przy 100km/h... Proszę o jakieś podpowiedzi gdzie szukac przyczyny powstałego problemu. Co ewentualnie należało by wymienic w pierwszej kolejności.

    Pozdrawiam

  • Pierwsze co powinienes zrobic to podpiac pod kompa i zobaczyc jakie bledy pokaze a potem bedziemy sie zastanawiac co mozna z tym zrobic. Moze byc bardzo duzo przyczyn. Pozdrawiam

  • Komputer pokazał tylko do wymiany czujnik temperatury. Co uczyniłem. Chyba ze mechanik mój ma jakiś lichy program...

  • Nie miałem takiej sytuacji, ale obstawiałbym dwie rzeczy:
    pierwsze to to, że gdy jedziesz na LPG jest zbyt duży dopływ lewego powietrza, jeśli tak jest to gdy wciśniesz sprzęgło obojętnie przy jakiej prędkości silnik gaśnie, być może u Ciebie nieszczelność przekroczyła już stan krytyczny i gaśnie nawet na obrotach
    drugie to nieprawidłowo zsynchronizowane sterowniki LPG i Pb, czasy otwarcia, dawek paliwa itp. i jest jakaś duża dziura w pewnym zakresie obrotów której program nie jest w stanie obrobić.

    W LPG dobrze jest oblatany zlloty, ale coś go ostatnio mało na forum.

  • Dzis był podpięty pod kompa i żadnych konkretnych błędów które mogłyby wskazywac na powód takiego zachowania. Oczywiscie sprawdzany na PB bo w tym sie chłopak spacjalizuje. Winy musze szukac po stronie LPG. Dziwne bo miesiąc temu byłem na przegladzie i było jak wszystko ok. Po świetach jak uda mi sie problem rozwiazac to napisze co bylo powodem.

  • Proponuję sprawdzić dokręcenie klem - mówiłeś że nowy akumulator, może przy wymianie nie dopilnowano i gdzieś gubisz prądy.

Log in to reply