Dodatek do regulaminu
-
tak ostatnio obserwując forum nasunęło mi się dodatkowe punkty do regulaminu które warto było by rozpatrzeć :
1 dotyczy działu giełda w ogłoszeniu nie powiny się pojawiać posty w stylu "ja kupiłem za tyle..." , " cena przesadzona " "cena z kosmosu" itd oraz wszelkie dyskusje nie związane z tematem kupna lub sprzedaży gdyż robi się bałagan a zamieszczający dane ogłoszenie wystawił za taką cene i jest to jego sprawą
2 dotyczy wszystkich działów
jako że coraz więcej jest użytkowników którzy rejestrują sie zadają pytanie i tyle ich widzieli dostają odpowiedzi na zadane pytanie ale nie raczą odpisać czy to pomogło czy nie pomogło czy problem został jakoś rozwiązany. Nie dotyczy to tylko "jednorazowych" użytkowników dlatego warto by było wprowadzić punkt w stylu zadałeś pytanie to jesli uzyskasz jakieś porady (nie ważne czy udało się rozwiązać problem czy nie ) to bądz łaskawyi i napisz czy wniosło to coś do sprawycoprawda jest zbliżony punkt
8. Jeżeli ktoś pomógł nam rozwiązać problem, który poruszyliśmy w swoim temacie, osobie takiej dziękujemy przez wystawienie punktu "pomógł" (nieobowiązkowe). ale nie jest to równoznaczne z koniecznością odpowiedzi czy wniósł coś post do sprawynie wiem jak was ale mnie bardzo denerwuje jak ktoś pyta Ty sie produkujesz a on nie raczy napisać czy udało się rozwiązać problem czy dalej jest nie rozwiązany
-
jeśli chodzi o pkt 1 to wszystko w rękach moderatorów - Nie wolno robić bałaganu w żadnym z działów nie zależnie czy to giełda, czy np mechaniczny. Trzeba upominać tak jak to miało miejsce w opisanym przez Ciebie przypadku i ewentualnie usuwać zbędne posty jak to często ma miejsce.
Na pkt 2 niestety nic nie poradzisz jeżeli ktoś nie został nauczony pewnych gestów grzecznościowych, co nie zmienia faktu, że jest takich ludzi sporo (logowanie - pytanie - odpowiedź - i tyle go widzieli) i można zamieścić w regulaminie taką wzmiankę na ten temat, ale jak to zwykle bywa taki ktoś nie przywiązuje zbytniego zainteresowania regulaminem, nie mówiąc już o jego przestrzeganiu (bo zapewne nie miał czasu na jego przeczytanie).Można co najwyżej (w ramach oczyszczających) częściej robić porządki i kasować tych pseudo użytkowników forum, którzy zalogowali się raz czy dwa z czego ostatni był rok temu.
Nie da się wyciągać konsekwencji z takich użytkowników, bo dla takiego kogoś liczy się tylko uzyskanie odpowiedzi, a co dalej to już go bardzo mało obchodzi. Niestety nie jesteśmy w stanie przewidzieć, czy ktoś się zalogował tylko dlatego żeby uzyskać jedną odpowiedź i zniknąć na wieki, czy dzięki naszym odpowiedziom zostanie z nami i będzie się udzielał na forum przekazując swoją wiedzę i doświadczenia.
Trzeba pomagać i mieć tylko nadzieję, że ktoś to w jakiś sposób doceni. Pamiętaj, że odpowiadając takiemu pseudo forumowiczowi pomagasz także innym, którzy mogą mieć podobny problem i często tylko szukają - czytają - znajdują odpowiedź, która im pomaga <!-- s;) --> -
[b]enemik[/b], dodam tylko - jeszcze sie taki nie urodził co by wszystkim dogodził. ludzie są rózni - jedni odpiszą, inni szukają tylko odpowiedzi na swój problem... o ile użyją "szukajki" ... taki ci los.
a giełda - nad też nie zapanujesz.... od razu ostrzeżenia pozostaje dawac za każdy "zbyteczny" komentarz ( mi tez sie zdarzyło komentować .... ) tematy są różne. ale porządek musi być.
wogóle - podzielam zdanie [b]dr O.[/b], :zdrowko: <!-- s:zdrowko: -->