[F1] Nowy nabytek- kilka problemów
-
jak bierze olej to nie dobrze remoncik by się przydało. Jak silnik bierze olej (przepala go) tzn że dostaje się tam gdzie nie powinien i zazwyczaj autko właśnie kopci na niebiesko. Nie martw się jednak na zapas Czasami już tak jest, że na zimnym silniku sobie przykopci <!-- s:) -->
-
[quote="dr O."]Czasami już tak jest, że na zimnym silniku sobie przykopci [/quote]
...wytarte są gumki uszczelniające i olej po trzonkach zaworów spływa do komory spalania i ... wtedy kopci.
w mojej F1 na ~230kkm też zaobserwowałem taki objaw - kopciła tylko na zimnym. -
Kurde zaraz się okaże że będe musiał wymienić pół samochodu...
Książkę znalazłem na necie do ściągnięcia co też uczyniłem <!-- s:) -->
A umie ktoś z was odczytać logi? Bo jutro zamierzam się za to zabrać i nie wiem czy coś mi z tego wyjdzie
Wogóle to ktoś z was robił takie logi bo mam kilka pytań a nie chce zaśmiecać tutaj forum ciągłymi nudnymi pytaniami tylko pospamowałbym na PW -
moj kolega mial podobny problem,i okazalo ze wyskoczyl mu jakis wezyk z turbiny
-
spryskiwacz naprawiony <!-- s:) --> faktycznie wężyk pod filtrem powietrza był odpięty. Bardzo ciężko się tam dostać za 1 razem, za 2 napewno pójdzie dużo łatwiej.
Logów narazie nie robiłem bo się trochę boję i muszę się jeszcze doszkolić teoretycznie.
Szukałem turbiny i nie znalazłem chyba jest mocno zabudowana albo jakaś nie typowa. Mimo to obejrzałem chyba większość wężyków i nie znalazłem nic nie pokojącego.
Ucieka mi jeszcze płyn chłodniczy bo muszę 1 dziennie dolewać ale nie znalazłem nigdzie wycieku
-
[quote="Marins"]Logów narazie nie robiłem bo się trochę boję i muszę się jeszcze doszkolić teoretycznie. [/quote]
Logi robimy we DWIE osoby - ze względów bezpieczeństwa !
[quote="Marins"]Szukałem turbiny i nie znalazłem chyba jest mocno zabudowana albo jakaś nie typowa.[/quote]
turbo jest "z tyłu" silnika - najlepiej dostać się od spodu samochodu.
[quote="Marins"]Ucieka mi jeszcze płyn chłodniczy bo muszę 1 dziennie dolewać ale nie znalazłem nigdzie wycieku [/quote]
przyobserwuj kolor spalin, jeśłi idzie biały dym, tzn że puszcza do środka.
btw - jaki masz przebieg w Fabii ?[quote="Marins"]No tak czytałem w tym audi o logowaniu ale i tak mam parę wątpliwości i pytań. Poszukam jeszcze, i pooglądam filmiki bo w sumie na nich najlepiej widać co gdzie wpisać. [/quote]
jeśli masz pytanie dot logowania - poszukaj na forum i dołacz do tematu, lub załóż nowy - bo w tym już jest wszystko,
albo zrób opis jak przystało dla działu "nasze Fabie" i temat się wyodrębni <!-- s;) --> -
No wiem że w dwie osoby <!-- s;) --> ale można też zrobić na postoju dla jakiś tam bloków i tego się boję robić żeby czegoś nie popsuć.
Aaaa z tyłu jest...Kolor jest tylko po odpaleniu zimnego silnika taki jasny ,może biały z lekką nutką niebieskiego.
przebieg to 178tys km ale czy prawdziwy to nie powiem. Chyba że można to z vaga odczytać jakoś?
Heh no tak to już jest że zaczyna się od wyłączania turbiny a kończy się na logowaniu poprzez spryskiwacze Poprostu nie chciałem zakładać nowego tematu do każdej z tych żeczy.
-
zobacz czy nie masz "masełka" pod korkiem oleju - to by po części sugerowało gdzie ucieka płyn. Kolor spalin też zaobserwuj, bo skoro nie widać wycieków to prawdopodobnie znalazł sobie drogę do wnętrza silnika <!-- s:( -->
-
a jak to masełko wygląda? Wydaje mi się że go nie mam.
-
jakby było to byś wiedział o co chodzi W takim razie zrób tak jak koledzy radzą i czekamy na wieści <!-- s:) -->
-
W te mrozy płyn chłodniczy przestał uciekać. Podejrzewam że jest gdzieś mała dziurka lub pęknięty wężyk i poprostu zamarzło w tym miejscu.
Turbinka też jakby lepiej chodziła, tzn nie odłącza mi się , nie sprawdzałem jak przy 140km/h ale jak mi nawalała podczas normalnej wolnej jazdy tak teraz jak go kręcę mocniej to wywala cheka ani jej odcina.
Podejrzewam że wszystko powróci jak się zrobi cieplej.